Er ledelse noget for dig? Et afklaringsforløb
Kommunerne har brug for nye ledere. Ledere der tør tage ledelse på sig og være en del af rejsen på vej mod en ny velfærdsdagsorden.
I de kommende år takker næsten halvdelen af de offentlige ledere af, hvilket betyder at der skal sættes ansigt på omkring 20.000 nye ledere. Kunne det være dig?
Vi ved, at du vil have behov for at overveje en række vigtige spørgsmål, inden du er klar til at svare ja. Det er spørgsmål som: Hvor meget påvirker et lederjob mit privatliv? Hvordan vil jeg kunne tackle konflikter? Er ledelse noget, jeg kan lære, ligesom andre fag? Hvordan tackler jeg budgetter og regnskaber? Kan jeg blive en god leder for mine nuværende kollegaer – og vil jeg få følgeskab? Har jeg talent for ledelsesopgaverne? Kan jeg skabe retning og motivation? Er ledelse overhovedet noget, jeg har lyst til? Inden du tager springet, er det vigtigt, at du tager dig tid til at afklare, om ledelse er noget for dig.
I et afklaringsforløb er der ingen forventninger til dig om, at det skal lede frem til, at du bliver leder. Faktisk er succeskriteriet, at du bliver afklaret. Og en afklaring kan sagtens være, at du hellere ønsker at skærpe din eksisterende faglighed yderligere eller gå en helt anden vej i arbejdslivet.
Nysgerrig på ledelse – et afklaringsforløb
Er du nysgerrig på om ledelse er noget for dig? Komponent har et afklaringsforløb for dig, som vil give dig en realistisk fornemmelse for lederskabets rammer, vilkår og forudsætninger.
- 28.01 - 29.01.2025
- 21.02 - 03.06.2025
- 26.08 - 02.12.2025
- 14.11 - 12.03.2026
At lykkes som leder kræver et personligt WHY – et brændende ønske om at gøre en forskel med det formelle mandat og ansvar, som man får og tager. Dit WHY er en personlig motivationskilde og kan være det første skridt til afklaring, men det gør det selvfølgelig ikke alene.
Du må først og fremmest have lyst til at arbejde i en politisk styret organisation, hvor en stor del af dit job består i at oversætte og handle med afsæt i politiske beslutninger. Du skal trives med de særlige logikker, paradokser og dagsordener, som er din vilkårsramme i en politisk organisation.
Samtidig vil den samskabende dagsorden også være et synligt og tydeligt ledelsesvilkår. Velfærd er ikke noget vi giver til andre – men noget, vi er fælles om at give til hinanden. Derfor er netværksledelse og evnen til at indgå i forpligtende arbejdsfællesskaber helt central for at lykkes som leder.
Tilsvarende må du i dit lederskab have fokus på faglig ledelse. Det betyder ikke, at du skal være den fagligt bedste sygeplejerske, pædagog, lærer eller byplanlægger. Det betyder, at du skal være i stand til at stille skarpt på faglighed forstået som valg af metoder og værktøjer, og at du skal kunne stille de rigtige spørgsmål i forhold til kvalitet, ressourcer og effekt.
Som leder får du et vilkårs- og mulighedsrum, som du kan udforske, udfordre og udvikle i samspil med gode kollegaer – med afsæt i dit personlige WHY og den organisatoriske og politiske dagsorden. På et afklaringsforløb udforsker du din egen motivation for ledelse, og du får viden og indsigt i ledelsesfagets mange dimensioner og facetter. Om ledelsesvejen så ender med at være noget for dig – det bliver et personligt valg eller fravalg.