NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Brug af Zoom

Vi anvender bl.a. Zoom, når vi gennemfører online undervisning eller webinarer.

Vi er opmærksomme på, at der i den seneste periode har været fokus på sikkerheden i Zoom. Vi følger selvfølgelig med i udviklingen og vurderer, at sikkerhedsudfordringerne er løst. Med Zoom 5.0 anvendes en ny og sikrere form for kryptering, og de kan nu bevise, at al data lagres på europæiske servere. Zoom er derfor ikke usikkert, såfremt du overholder de retningslinjer, der i øvrigt gælder for sikker adfærd på nettet. 

Vi anbefaler, at du som deltager følger disse retningslinjer for dermed at bidrage til sikkerheden: 

 • Udlever aldrig din adgangskode til andre – heller ikke koder til optagelser
 • Sørg altid for at have den nyeste version af Zoom installeret. Hvis du ikke kan installere Zoom, kan du tilgå mødet via din browser 
 • Klik kun på links fra afsendere, du har tillid til. Underviser vil altid sige til, når han eller hun deler et link i mødelokalet
 • Overhold de retningslinjer, der i øvrigt gælder for sikker adfærd på nettet og brug din sunde fornuft
 • Hvis du oplever brud på sikkerheden, når du bruger Zoom, skal du straks kontakte support@komponent.dk.

Klik her for at blive guidet igennem installering og test af Zoom og dit tekniske udstyr.

Vores undervisere har modtaget træning i Zoom og gennemfører undervisning med udgangspunkt i disse retningslinjer: 

 • Møder beskyttes med adgangskode
 • Brug gerne Waiting Room – sikkerhedsudfordringer er løst
 • Hvis deltagerne ønsker det, kan mødelokalet låses, når alle er logget ind
 • Sørg for, at antallet af mødedeltagere stemmer overens med deltagerlisten
 • Sørg altid for at have den nyeste version af Zoom installeret. Efter den 31. maj har alle undervisere Zoom 5.0 eller senere
 • Sig til, inden du deler filer i Zoom, og klik kun på links fra afsendere, du har tillid til. 
 • Brug fortsat mitCOK til at dele filer, deltagerne skal have adgang til efter mødets afslutning 
 • Optagelser af undervisningen er beskyttet med en adgangskode. Del kun denne adgangskode via mitCOK
 • Overhold de retningslinjer, der i øvrigt gælder for sikker adfærd på nettet og brug din sunde fornuft
 • Hvis du oplever brud på sikkerheden, når du bruger Zoom, skal du straks kontakte support@cok.dk.

Ofte stillede spørgsmål 

Vi har samlet ofte stillede spørgsmål samt deres svar nederst på denne side. Oversigten opdateres løbende. Hvis du har spørgsmål til Zoom, som ikke besvares her, kan du kontakte support@komponent.dk.

Opdateret 15.04.20

Risiko for virus eller malware

Der har i medierne været udtrykt bekymring om, hvorvidt man risikerer virus eller malware, hvis man klikker på et link i Zoom. 

Det er i princippet korrekt, men Zoom er ikke mere udsat end andre steder på nettet. Ligesom i din indbakke eller på hjemmesider skal du kun klikke på et link, hvis du har tillid til afsender. 

Vores forløb på Zoom er beskyttet med en adgangskode, som kun deltagerne kender. På den måde sikrer vi, at udefrakommende ikke kan få adgang til mødet.

Udefrakommende kan logge ind i mødet (Zoom Bombing)

Der har i medierne været udtrykt bekymring om, hvorvidt udefrakommende kan logge sig ind på et møde og dele f.eks. inficerede links eller anstødeligt materiale.

Vores forløb på Zoom er beskyttet med en adgangskode, som kun deltagerne kender. På den måde sikrer vi, at udefrakommende ikke kan få adgang til mødet. Din underviser har også mulighed for at låse møderummet, når alle deltagere er logget ind. Dette aftaler I i fællesskab, når undervisning starter.

Zooms Waiting Room er ikke sikkert

Status: løst

Citizenlab.ca fandt 3. april en svaghed i Zooms Waiting Room, som teoretisk set gav ikke-godkendte deltagere adgang til mødedata. Zoom har efterfølgende rettet fejlen, og deltagere i Waiting Room får ikke længere adgang til mødedata før deres deltagelse er godkendt. 

 

Zoom sender data til Facebook

Status: løst

Zoom har modtaget kritik for at sende brugerdata til Facebook. Særligt Mac-brugere har været ramt. 

Med den seneste opdatering har Zoom lukket for overdragelse af brugerdata til Facebook. Vi anbefaler, at du opdaterer din Zoom-klient. 

Zoom tilbyder ikke end to end-kryptering

Status: Løst

Det er korrekt, at Zoom tidligere har haft udfordringer med krypteringen. Med opdateringen til Zoom 5.0 anvendes fremover AES 256-bit GCM-kryptering, som også anvendes af flere andre systemer. 

Vi vurderer derfor, at krypteringen er sikker. Vi har desuden en databehandleraftale med Zoom, som udstikker retningslinjer for, hvor og hvordan Zoom må behandle vores data. 

 

Zoom benytter servere uden for EU

Status: Løst

EU-brugeres Zoom-data til europæiske servere opbevares på europæiske servere og lever derfor op til EU's regler om persondatabeskyttelse jf. GDPR. Når du anvender Zoom, kan du klikke på sikkerhedsskjoldet i venstre side og se, hvor data bliver opbevaret. 

Vi har databehandleraftale med Zoom, og data opbevares på servere i EU. 
 

Hackere kan tage kontrol over webkamera og mikrofon (Mac)

Status: Løst 

En sikkerhedsbrist har tidligere gjort det muligt for hackere at tage kontrol over dit webkamera og din mikrofon, hvis du bruger en Mac OG hacker i forvejen har en brugerkonto på din computer OG du har en ældre version af Zoom (fra før juli 2019). 

Dette problem er løst i juli 2019. Vi anbefaler altid, at du opdaterer din Zoom-klient til seneste version. 

Zoom deler dine data fordi Zoom er gratis

Selvom det for deltagere er gratis at anvende Zoom, har COK en betalt licens. Det betyder, at vi har en databehandleraftale med Zoom, og at vi har mulighed for at styre en række sikkerhedsmæssige funktioner (f.eks. beskyttelse med adgangskode og fildeling) centralt.

Når du deltager i et forløb via Zoom, skal du acceptere Zooms privatlivspolitik. Her kan du bl.a. læse, at Zoom ikke sælger din data.  

 

Zoom optager alle møder

Det er ikke korrekt, at Zoom optager alle møder. Møder optages kun, hvis mødets vært eller underviser vælger at optage. I undervisningssituationer, særligt på Kommunom og DOL, vil vi fra tid til anden optage små bidder, som deltagerne efterfølgende kan se. I så fald vil underviser altid orientere deltagerne, inden optagelsen startes.
 
Optagelserne opbevares på Zooms servere, og underviser kan efterfølgende dele optagede sekvenser via f.eks mitCOK. Videoklip er altid beskyttet med adgangskode.