Akademiker i kommunen? Få styr på de formelle rammer for din faglige udfoldelse

Er du akademiker i kommunen? Og har du behov for at forstå de rammer, du arbejder under, så du bedre kan bidrage til udvikling af velfærd og organisation? Så har vi kurset til dig! To dage med fokus på de kommunale regler og retningslinjer som rammen for udfoldelse af din faglighed.

I antologien ‘holdspillere, der skaber nye løsninger på fremtidens velfærd’ (2014) kan man læse, hvordan kommunalt ansatte akademikerne bidrager til at udvikle og forny velfærdsydelserne. Du kan bl.a. læse om en Thea Glad, der som kommunikationsmedarbejder i Randers Kommune opholder sig på genbrugspladsen, fordi hun har til opgave at formidle affaldssortering til borgerne. Du kan læse om Rune Fløe Bæklund fra Høje Taastrup Kommune, der omdannede et regnvandsbassin til et vandpark for børn og deres forældre. 

Eller du kan læse om jurist Birgitte Krohn Madsen fra Helsingør Kommune fortælle, hvordan hun som akademiker rådgiver socialrådgiverne via den juridiske ambulance:

Vi samarbejder for at løse vores opgaver bedst muligt. Rådgiverne har deres gode socialfaglige baggrund, og jeg kommer med juraen. Socialområdet bliver tættere og tættere reguleret, og ændringerne kommer hurtigt. Så vi bruger det, vi hver især kan, til at løfte området. Den ene part kan ikke gøre det uden den anden, så snubler man simpelthen.

– Birgitte Krohn Madsen, jurist i Helsingør Kommune (KL og Akademikerne: 2014)

Den politisk styrede organisation som overordnede ramme

Det er spændende læsning med mange gode eksempler på, hvordan akademikere i kommunen bidrager til velfærdsudvikling. Og det er også virkeligt spændende at være akademiker i kommunerne, ikke mindst fordi der mere end nogensinde før er behov for nyudvikling.

Men det er samtidig også krævende, for man kan ikke “bare”.

En kommune er en politisk styret organisation, som er underlagt en række regler om f.eks. agtindsigt og høringspligt. Dem er man nødt til at overholde, også selvom de ikke er en del af grundtræningen på universiteter og handelshøjskoler.

Vi har udviklet et kursus for de næsten 17.000 akademikere, som er ansat i kommunerne. Det er et kursus, hvor vi sætter fokus på den politiske organisation som den overordnede ramme – og går i dybden med nogle af de regler og procedurer, som præger din hverdag.

På kurset, som varer to dage, vil du bl.a. få lejlighed til at arbejde med:

  • Centrale begreber fra kommunal økonomi, kommunalfuldmagt og indsigtsbestemmelserne, som danner rammen om din udfoldelse af faglighed
  • Den kommunaløkonomiske styringskæde, herunder årshjulet, budgetlægningsprocessen og udmøntning af regeringens krav til kommunaløkonomi
  • Politisk betjening, herunder krav til sagsfremstillinger, kommunal kommunikation og tværorganisatorisk opgaveløsning med udgangspunkt i politiske beslutninger.

På første dag følges vi ad – og på dag to kan du vælge mellem to temaer: Kommunal økonomi eller politisk betjening. Uanset hvad du vælger sikrer vi, at den kommunale virkelighed og din faglige virkelighed kobles, så du bliver klogere på hvilken organisation, du arbejder i – og hvordan du bedst kan udfolde din faglighed heri.