NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Den Kommunale Byggesagsbehandler – Den erfarne sagsbehandler (modul 3)

Byggesagsbehandling for den erfarne byggesagsbehandler er tilbage målrettet dig som har mere end 5 års erfaring. Programindholdet er udarbejdet i samarbejde med DABYFO.

Det er et fagligt stærkt program med fokus på jura og myndighedsrammen med tid til at nørde og blive skarpe på den forvaltningsmæssige ramme med afsæt i lovgivning, principper og praksis.

Retssikkerhed er en grundpille i en demokratisk retsstat som Danmark. Det kommer ikke mindst til udtryk, når myndigheder bruger de kompetencer, som de ved lov er tildelt, til at træffe afgørelser – således som man gør, når man behandler byggesager. Når man træffer afgørelse, bruger man sin myndighedsmagt til at bestemme, hvad der skal gælde, og de grundlæggende regler og principper for retssikkerhed har således også stor betydning for byggesagsbehandling. Men retssikkerheden er udfordret, bl.a. som følge af omfattende og kompleks lovgivning, høje forventninger fra borgere, pres på ressourcer, behov for specialiseret faglighed og en presset juridisk afdeling

Gennem 3 dage fordyber vi os i myndighedsrammen, komplekse byggesager og håndhævelsessager, så du efterfølgende kan stå skarpt juridisk og bidrage med kvalificeret sparring til kolleger.

Dagene bygges op i en vekselvirkning mellem oplæg, drøftelser, cases og besøg udefra. Et trygt rum til erfaringsudveksling og læring.

Målgruppe

Kurset er for erfarne byggesagsbehandlere i kommunerne - minimum 5 års erfaring anbefales.

Samarbejdspartner
Forum for Danske Bygningsmyndigheder
Kursusdatoer
  • Trinity Hotel og Konferencecenter, Gl. Færgevej 30, Snoghøj, 7000 Fredericia
    10. juni kl - 12. juni 2025
  • Trinity Hotel og Konferencecenter, Gl. Færgevej 30, Snoghøj, 7000 Fredericia
    21. oktober - 23. oktober 2025
Når du vælger startdato og sted opdateres pris, informationer og tilmeldingslink automatisk.
Datoer
Trinity Hotel og Konferencecenter, Gl. Færgevej 30, Snoghøj, 7000 Fredericia
10. juni kl - 12. juni 2025
Pris: 13.695 kr.
Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning, materialer, forplejning samt overnatning i enkeltværelse. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.
Tilmeldingsfrist25.04.2025. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Gem som favorit

Program

Dag 1
  • 08:30
    Kaffeøen åbner
  • 09:00
    Velkommen
    - gensidig præsentation og forventningsafstemning med afsæt i programmet og det vi hver især er optaget af og fylder hjemme i vores afdeling.
  • 09:30
    Genopfriskning af rammerne som embedsmand
    Som byggesagsbehandler er man ansat i en offentlig myndighed og er i den forbindelse embedsmand. Med afsæt i principperne om Kodex XII og vejledningen om God adfærd i det offentlige gennemgår vi kort de grundlæggende krav, der stilles til os i vores virke som embedsmand, og hvor der jævnligt er risiko for, at man kan træde ved siden af i mødet med borgere og øvrige aktører i en byggesag.
  • 10:15
    Kaffepause
  • 10:30
    Sagsbehandlingsreglerne
    I dette modul ser vi nærmere på de formelle regler, som skal overholdes i alle tilfælde, hvor en myndighed skal træffe en afgørelse i fx en byggesag. Hvornår må man overhovedet beskæftige sig med en sag (habilitet), hvad skal der til, for at man kan siges at have brugt myndighedsmagten til at have truffet en afgørelse (afgørelsesbegreb), hvem skal betragtes som parter i en sag, hvilke krav stilles der til vores sagsoplysning, og hvilke rettigheder har sagens parter (partshøring, begrundelse, klageret, klagevejledning mv.)
  • 12:00
    Frokost
  • 13:00
    Skønsudøvelsen
    I mange tilfælde, når man skal træffe afgørelse i en byggesag, kan man ikke finde svaret ved at slå op i en lovtekst. Vi er med andre ord som myndighed overladt et skøn. Det skøn er imidlertid aldrig helt frit, og i dette modul zoomer vi ind på, hvad der gælder, når vi udøver vores skøn.

    Vi gennemgår kort de forskellige former for lovbestemmelser med mere eller mindre adgang til skønsudøvelse, og dernæst gennemgår vi de konkrete krav til skønsudøvelsen, som i vid udstrækning er såkaldte udskrevne retsgrundsætninger (til dels udledt af praksis), men som gælder på lovs niveau. Det gælder navnlig princippet om saglighed/forbud mod magtfordrejning, forbud mod skøn under regel, og principperne om ligebehandling, proportionalitet, god forvaltningsskik mv.
  • 15:00
    Kaffe og indtjekning
  • 15:30
    Reaktionsmulighed ved ulovlige afgørelser
    I en kompleks verden som den, man agerer i som byggesagsbehandler, er der en naturlig risiko for, at man kan begå fejl. I dette modul ser vi derfor nærmere på, hvad der sker, hvis vi i en byggesag træffer en afgørelse, som viser sig i et eller andet omfang ikke lever op til lovens krav – enten kravene til sagsbehandling eller afgørelsens indhold.

    Der findes således et væld af forskellige reaktionsmuligheder, og vi koncentrerer os primært om klageinstansernes forvaltningsretlige handlemuligheder, men vi kommer også ind på, hvornår er der risiko for andre sanktioner herunder tjenestelige reaktioner over for medarbejdere og erstatningsansvar for myndigheden.
  • 18:00
    Læringsopsamling
  • 18:20
    Egen tid
  • 19:00
    Netværksmiddag
  • Underviser
    Christian Hesthaven er jurist og direktør for styrelsen Nævnenes Hus i Viborg, som hører under Erhvervsministeriet. Han var i mange år ansat i Justitsministeriet, herunder som ministersekretær og kontorchef, og har siden været juridisk chef i Statsministeriet, departementschef og kommunaldirektør.”
Dag 2
  • 08:30
    Velkommen til en ny dag – dagens program
  • 08:45
    Lokalplanpligt
    Ifølge planlovens er der ”lokalplanpligt” ved større bygge- og anlægsarbejder, herunder ved nedrivninger. For de sager, som kommer ind som almindelige byggesager vil det typisk være byggesagsbehandleren, som skal ”fange” om der kan være et problem. Men hvornår er noget ”større”? Det fremgår ikke af loven, men må vurderes ud fra den righoldige nævnspraksis, der findes herom.

    Under dette punkt kommer vi bl.a. ind på:

    - Kort om kommunens lokalplanret
    - Generelt om begrebet lokalplanpligt – særlige opmærksomhedspunkter
    - Muligheden for at træffe afgørelse om lokalplanpligt
    - Eksempler på lokalplanpligt – ny bebyggelse, ændrede anvendelser, nedrivninger, et- eller flere projekter,
    - Særligt om lokalplanpligt i landzone
    - Rammelokalplaner – hvad er det og hvad betyder det for lokalplanpligt?
    - Hvad gælder ved modstrid mellem en gammel lokalplan og en ny kommuneplanramme?
  • 09:45
    Erfaringsudveksling/gruppedrøftelse om håndtering af lokalplanpligt
  • 10:15
    Kaffepause
  • 10:30
    Indgrebsmuligheder – forbud efter planlovens §§ 14 og § 12, og krav/vilkår iht. byggelovens § 6D
    Selv om et projekt er umiddelbart lovligt iht. BR 18 eller en gældende lokalplan, kan det ansøgte være i strid med kommunens ønsker for områdets udvikling mv. I sådanne tilfælde kan der i planlovens § 14 og/eller § 12, stk. 3, være hjemmel til at nedlægge forbud imod det ansøgte.
    Byggelovens § 6D, stk. 1 indeholder også en snæver adgang for kommunen til i en byggetilladelse at stille krav til byggeriets udformning, dvs. selv om der ikke er en lokalplan.

    Under dette punkt kommer vi bl.a. ind på:
    - Forbud efter planlovens § 14 – hvilke betingelser gælder, og hvad skal man især have fokus på?
    - Hvornår er noget en ”eksisterende lovlig anvendelse?
    - Hvordan beregnes tidsfristen på 1 år - praksis er restriktiv
    - Særligt om § 14 forbud mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse og samspillet med bygningsfredningsloven
    - Forbud efter planlovens § 12, stk. 3, mod ny bebyggelse mv., som er i strid med kommuneplanens rammer - hvad er betingelserne og hvad er forskellen ift. § 14
    - Kort om forbud efter § 12, stk. 2
    - Kort om muligheden for at stille krav/vilkår efter byggelovens § 6D, stk. 1 - hvad er betingelserne?
  • 12:00
    Frokost
  • 13:00
    Case arbejde: Planlovens § 14 mv.
  • 14:00
    Landzonespørgsmål og administration af terrænreguleringer
    For byggeri i landzone er der nogle særlige opmærksomhedspunkter og terrænreguleringer kan både give anledning til særlige spørgsmål, både i land- og byzone.

    Under dette punkt kommer vi bl.a. ind på:
    - Samspillet mellem planlovens undtagelser fra kravet om landzonetilladelse i §§ 36 og 37 og byggelovens regler, herunder anmeldelser efter planlovens § 38
    - Byggesagsbehandling i forhold til landzonelokalplaner med ”bonus-virkning”, herunder dispensationer.
    - Kort om terrænreguleringer i landzone og landzonetilladelser
    - Kort om administration af lokalplankrav til terrænreguleringer, herunder spørgsmålet om lokalplanens klarhed og præcision
    - Påbud om ændring af foretagne terrænreguleringer – hvornår kan man bruge byggelovens § 13 og hvad skal man især være opmærksom på?
  • 15:00
    Kaffepause
  • 16:00
    Kort gennemgang af forholdet til VVM-reglerne og reglerne om Natura 2000 områder og beskyttede arter mv. i byggesagsbehandlingen og erfaringsudveksling
    Vi kommer bl.a. omkring:
    - Miljøkonsekvensvurderinger (VVM-screeninger) i forhold til byggesagsbehandlingen
    - Kravet i § 38 i BR 18 om vurdering af et projekts påvirkning af et habitatområde (hvis der ikke efter andre regler er foretaget en tilstrækkelige habitatvurdering)
  • 16:45
    Om byggelovens § 4, sikkerhedsstillelse og ibrugtagningskrav i lokalplaner
    Vi kommer bl.a. omkring:
    - Bestemmelsens indhold og formål
    - Kravet om sikkerhedsstillelse – hvad ligger heri og hvordan håndteres det i praksis, herunder kontrol inden ibrugtagning.
    - Krav om sikkerhedsstillelse for afskærmningsforanstaltninger fastsat i en lokalplan og samspillet mellem ibrugtagningskrav i en lokalplan og meddelelse af ibrugtagningstilladelse efter byggeloven i øvrigt.
  • 17:30
    Fælles læringsopsamling
  • 19:00
    Netværksmiddag
  • Underviser
    Jens Flensborg, Partner og Advokat hos Codex Advokater
Dag 3
  • 08:30
    Velkommen til en ny dag – dagens program
  • 08:45
    Helhedsvurderinger & begrundelseshensynet
    Helhedsvurdering kan være en svær størrelse selv for den erfarende byggesagsbehandler. Hvornår er noget sædvanligt og hvad menes der med hvad tilstræbes for området?

    Vi tager et kig på ordlyden af en række af afgørelser fra Byggeklageenheden og eksempler på helhedsvurderinger, som kommer ind på hvilke overvejelser og hensyn der blandt andet skal og kan inddrages i forbindelse med Kommunens skøn i byggesager.
  • 10:30
    Byggelovens § 14 & 18 – Afskærmning og manglende vedligehold af bygninger
    Rundt i landet står flere bygninger tomme og som ikke pynter i bybilledet – De lokale politikere har ofte et ønske sammen med lokalforeninger om at bygninger bringes i en stand, så de ikke skæmmer bybilledet. Tilsvarende gælder ved ejendomme hvor beboerne samler på genstande, hvor der ofte er naboer der er generet. Sagsbehandlerne er ofte udfordret i disse sager, da der skal foretages et konkret skøn ift. om betingelserne for håndhævelse er til stede.

    Vi dykker samtidig ned i bestemmelserne omkring rømning og hvornår man som myndighed har pligt at reagere og vigtigheden af klare procedurer, når tingene skal gå hurtigt
  • 12:00
    Frokost
  • 13:00
    Case arbejde og fælles diskussion: Byggelovens §14 & 18
  • 14:00
    Ombygningssager – Ændring af brandmæssige forudsætninger/ statisk virkemåde
    Hvornår kræver en ombygning byggetilladelse? Tidligere var det et simpelt spørgsmål de fleste byggesagsbehandlere kunne svare på. I dag kræver det efterhånden indgående kendskab til en bygnings eksisterende forudsætninger og et større kendskab til bilag og vejledninger til kapitel 5 i bygningsreglementet.
    Hvad er det der skal fokuseres på i den forbindelse og hvordan bliver man højere grad på at man foretaget en tilstrækkelig vurdering? Hvad siger lovgivningen og hvad kan man gøre i praksis?

    Der tages udgangspunkt i eksempler, hvor lovgivningen og vejledninger kan komme til kort.
  • 14:30
    Fælles diskussion - Ombygninger
  • 15:00
    Fælles afsluttende læringsopsamling fra kursusdagene
  • 15:30
    Tak for denne gang
  • Underviser
    Michael Borup Lund er Civilingeniør, Teamleder samt fagkoordinator for byggesagsområdet i Silkeborg Kommune.

Vil du vide mere?

Kontakt os i dag