Kommunalfuldmagtsreglerne: Faktiske og praktiske eksempler, der giver mening i hverdagen

Line Østerby-Jørgensen har været på kursus i kommunalfuldmagtsreglerne. Det har givet hende ny viden om de komplekse regler og en masse konkrete eksempler, hun kan bruge når hun rådgiver og træffer afgørelser.  I dag gør hun ting mere rigtigt. 

Der er lovgivningen, der er bekendtgørelser, og så er der kommunalfuldmagten. Sammen udgør de det grundlag, hvorpå kommunale myndigheder træffer beslutninger om stort set alle forhold. Lovgivning og bekendtgørelser er i og for sig lige til – det er noget helt andet med kommunalfuldmagtsreglerne.

For her er der nemlig tale om en lang række uskrevne regler og gældende praksisser, som har udviklet sig over tid. Det er kompliceret stof at sætte sig ind i, selv for dygtige kommunale jurister.

En diffus størrelse

En af disse dygtige kommunale jurister er Line Østerby-Jørgensen. Hun er uddannet jurist og arbejder i Tønder Kommunes juridiske team, hvor hun særligt rådgiver og servicerer sagsbehandlere, ledere og medarbejdere på social-, arbejdsmarkeds- og sundhedsområdet.

“Kommunalfuldmagten er en diffus størrelse, som man er nødt til at lære gennem praksis, når man arbejder i en kommune. Jeg har ikke haft kommunalret på min uddannelse, og derfor ville jeg gerne have lidt mere viden og erfaring”, fortæller Line Østerby-Jørgensen om årsagen til, at hun i foråret 2016 tilmeldte sig KL og COKs kursus om kommunalfuldmagtsreglerne.

Eksempler hjælper til at huske det lavpraktiske

Kommunalfuldmagtsreglerne opstiller rammer for kommunernes muligheder for at varetage eller støtte bestemte opgaver, som er af en vis nytte for kommunens indbyggere, og som ikke er henlagt til andre myndigheder (sim.dk). Reglerne specificerer f.eks. også, at kommunen ikke må yde støtte til enkeltsager eller enkeltpersoner. Det er et af de opmærksomhedspunkter, Line Østerby-Jørgensen har taget med hjem fra kurset:

“I kommunalfuldmagten er der forbud mod at begunstige enkeltpersoner. Selvom det lyder ligetil, har det været godt at få eksemplerne ind under huden, for i praksis kan der være så mange detaljer i en sag, at man hurtigt kan glemme det lavpraktiske. Her hjælper eksemplerne til at huske, at man skal holde det for øje hele tiden”, fortæller Line Østerby-Jørgensen.

“Der er ikke meget teori i kurset. Det er nok fordi det er regler, som stammer fra praksis. Til gengæld fik jeg en hel række meget faktiske og praktiske eksempler på, hvordan man i enkelte tilfælde kan handle, og hvordan man kan lave vurderinger. Det er fedt, når man skal ud og arbejde med det bagefter”, siger Line Østerby-Jørgensen.

Vil du også med på kursus?

Den 31. januar inviterer vi endnu engang til kursus om kommunalfuldmagtsreglerne. Kurset er for jurister, sagsbehandlere og administrative medarbejdere på alle forvaltningsområder, der har brug for større viden om de komplekse kommunalfuldmagtsregler, f.eks. i forbindelse med juridisk rådgivning, afgørelser eller sekretariatsunderstøttelse. Det koster kun 2.950 kr. ekskl. moms at deltage – tilmeld dig i dag!