Hvad har ledelsesfilosofi med praksisnær ledelse at gøre? Få svaret her!
Ifølge underviser Niels Jakob Harbo, underviser på valgmodulet ledelse og ledelsesfilosofi kræver det, at man har en klar identitet som leder. At man er bevidst om sin egen ledelsesfilosofi. Vi har fanget ham til en snak om, hvad det egentlig betyder – og hvorfor ledelsesfilosofi er en vigtig del af praksisnær ledelse:
DOL er en praksisnær lederuddannelse. Hvorfor nu beskæftige sig med ledelsesfilosofi?
"Ledelsesfilosofi handler faktisk nærmest kun om praksis. Når du som leder skal motivere, udvikle og lede medarbejdere, hvad er det så for værdier, du gør det ud fra? Når du skal træffe svære og nogle gange kontroversielle beslutninger, hvad er det så for en identitet og tilgang, du lægger til grund for beslutningen? Det har enormt meget med praksis at gøre.
Det er en typisk opfattelse, at ledelsesfilosofi er abstrakt og kun handler om tænkning, men faktisk er det helt modsat. Når du f.eks. som leder bliver i tvivl om, hvordan du skal træffe den gode beslutning, som er til gavn for både medarbejdere, borgere og organisation, når du forholder dig til de konsekvenser, din beslutning har for din omverden, ja, så er du faktisk allerede inde og arbejde med din identitet som leder. Du arbejder med din ledelsesfilosofi."
Hvordan skal det hjælpe mig i min dagligdag som offentlig leder, at jeg har arbejdet med min egen ledelsesfilosofi?
"Hovedparten af deltagerne på modulet fortæller, at de finder større ro ved de beslutninger, de træffer. De bliver i stand til at reflektere bedre og systematisk over de udfordringer, de har som leder, så de både kan stå fast og skabe frirum.
Et eksempel kan være at samle en personalegruppe i forhold til at finde fælles fodslag og fælles værdier, som på den ene side rummer hele gruppen og på den anden side også giver rum til, at de enkelte medarbejdere kan navigere ud fra, hvad de vil bringe ind i arbejdet."
Hvad består en ledelsesfilosofi egentlig af?
"Der findes ingen faste byggeklodser. Det er meget individuelt, og den enkelte skal selv finde ud af, hvad en ledelsesfilosofi består af for ham eller hende.
Men når man arbejder med ledelsesfilosofi, arbejder man både med en praktisk tilgang, som hjælper den enkelte leder med at træffe solide og velgennemtænkte beslutninger, og med en principiel tilgang, som hjælper lederen til at forstå, at den konkrete udfordring ikke er lederens alene men en eksistentiel grundproblematik, som alle ledere – og for den sags skyld alle mennesker – har stået med eller kommer til at stå med på et tidspunkt."
Hvordan omsætter jeg min ledelsesfilosofi til praksis?
"Når du kender din egen ledelsesfilosofi, bliver du i stand til at træffe mere velreflekterede beslutninger, som har øje for den kompleksitet, du er i. Du får øje for modstridende elementer – men lærer at se dem mere tydeligt. Du får nogle modeller, som gør dig bedre til at navigere med større forståelse for, at en given udfordring ikke kun handler om ledelse men i høj grad også om menneskelig interaktion. Så i virkeligheden omsætter du den hver eneste gang, du træffer en beslutning."
Hvordan spiller ledelsesfilosofi sammen med krav om f.eks. faglig ledelse og effektivitet?
"Ledelsesfilosofi hjælper lederen til at stille spørgsmål og blive skarpere på, hvad vi rent faktisk mener med effektivitet og faglighed. Handler effektivitet f.eks. udelukkende om, at vi kan vinge opgaver af på en to do-liste? Eller er effektivitet også at tage den snak med borgeren, der er behov for?
Men ledelsesfilosofi kan også hjælpe lederen til at forstå, hvorvidt en given situation kræver faglig ledelse – eller om det er bedre at være nærværende og omsorgsfuld, fordi medarbejdergruppen har brug for det lige nu. Måske er det faktisk mere effektivt at afvige fra krav om faglig ledelse i sådan en situation.
Så meget kort hjælper ledelsesfilosofi lederen til at stille gode spørgsmål om, hvordan vi håndterer de ofte modstridende krav, som er en del af vores hverdag, som leder og som menneske."
Ledelse og filosofi (5 ECTS)
Moderne ledelse er i stigende grad kompleks: Lederen skal kunne motivere, udvikle, innovere, drifte, skabe tryghed og have overblik.
- September - december 2025
- Oktober - december 2025