Vi har rykket på forståelsen. Nu skal vi måle effekten
”Da jeg tiltræder som kommunaldirektør i Nordfyns Kommune var der et behov for at samle organisationen og forstå at alle er en del af det store fællesskab og dermed et behov for at styrke kulturen. Den administrative organisation er opdelt efter kommunalreformen og der er ikke en samlet koncernforståelse, og organisationen kalder på ledelseskraft. Det var den brændende platform. Der mangler kort sagt nogen på topledelsesniveau, der siger: Det er den her retning, vi skal. Det udnyttede jeg til at få sat en ny kurs, der skulle bidrage til at understøtte de udfordringer, som Nordfyns Kommune stod – og stadig står overfor”, fortæller Morten V. Pedersen, der før bl.a. har været vicekommunaldirektør i den tidligere Ravnsborg Kommune på Lolland og Kommunaldirektør i den tidligere Aarup Kommune på Fyn.
Som Morten V. Pedersen så det, var Nordfyns Kommune nødt til at tænke helt nyt. Men det var vanskeligt at bringe innovationsdebatten på dagsordenen.
Etablering af Nordfyns Innovationsakademi
”Min tilgang var at få ændret organisationens mindset. Og det var vigtigt, at vi startede i topledelsen – hos direktionen, cheferne og de decentrale ledere, for herigennem at styrke dialogen og samarbejdet mellem politikere og det administrative niveau”, forklarer Morten V. Pedersen, der som det første inviterede til et ledelsesseminar for at få skabt en fælles ledelsesretning.
Men hvordan kunne kommunen få skabt en innovationskultur og fokusere på nogle indsatsområder? ”Når noget er svært, er det yderst vigtigt at have en ramme. Vi havde brug for en fælles referenceramme og forståelse af innovationsbegrebet,” fortæller Morten V. Pedersen. I et samarbejde med COK beslutter kommunen derfor at etablere Nordfyns Kommunes Innovationsakademi, der skal sætte rammen for innovationsarbejdet og sikre følgeskab hele vejen rundt i organisationen – på alle områder og niveauer. Det bliver til et aktions- og læringsbaseret partnerskab, der danner rammen om en organiseret og kraftfuld innovationsmotor, som arbejder med udvikling af kompetencer og organisation – for ledere, for medarbejdere, for ildsjæle og for TR’ere.
Effekten af innovationsarbejdet – kan det måles?
For Morten V. Pedersen er det vigtigt at måle på effekterne af innovationsindsatsen, og det er også et fokus, kommunen hele tiden har. ”Vi kan se på de to evalueringer, vi har fået lavet indtil videre, at der er en større fælles forståelse for innovationsbegrebet og en større brug af innovationsværtøjerne i praksis. Men vi kan endnu ikke se, om vi fx har færre anbringelser, eller flere i arbejde”, forklarer Morten V. Pedersen og pointerer, at innovationskraften heller ikke alene kan løse de udfordringer. Her spiller reformer og andre forhold også ind.
Næste skridt – borgerne skal inddrages
Nordfyns Kommune og COK fortsætter samarbejdet omkring innovationsakademiet – i første omgang de næste to år. Og her vil fokus bl.a. være på de mere borgerinddragende processer, hvor nye parter bringes med ind, politikerne får en anden rolle, kerneopgaven skal diskuteres, og der skal ses på budgetmodeller. Kommunen inviterede bl.a. i forbindelse med vision 2021 til et stormøde, hvor den lokale befolkning og erhvervslivet fik mulighed for at komme med input til visionsarbejdet. ”Vi fik skabt et ejerskab til kommunens vision, og vi fik rigtig mange gode input til det videre arbejde. Det er vel det, man kalder en samskabende proces”, smiler Morten V. Pedersen, der også har en drøm om engang ude i fremtiden at lave åbne budgetprocesser, hvor borgerne involveres, og hvor kommunen kobler innovationsakademiet helt tæt på den økonomiske dagsorden – så arbejdet med innovation også smitter af på budgetprocesserne.