Fra intention til virkelighed i Aarhus Kommune: Hjælp søges!
”Aarhus har en fantastisk placering ved havet og skoven…” Sådan starter den fælles fortælling om Aarhus. Fortællingen er et skridt på vejen til en fælles forståelse af kerneopgaver og værdier i kommunen. Henriette Bennicke, konsulent i HR, har understøttet dette arbejde, bl.a. ved at lede en udviklingsproces, hvor både medarbejdere og ledere er blevet involveret. Der er blevet nedsat arbejdsgrupper, afholdt skriveværksted på kryds og tværs og afholdt flere møder i MED-udvalget. Resultatet er et samarbejdspapir til alle ledere og medarbejdere i Aarhus Kommune, hvor kerneopgaven, roller og de enkelte afdelingers indsatområder er beskrevet. Det skal sikre gennemsigtighed og sammenhængskraft i landets næststørste kommune.
Hvordan understøtter vi fremover?
Den fælles fortælling og visionen er på plads, folk er blevet hørt, og roller er blevet tydeliggjort. ”Men hvordan understøtter vi, at samskabelsen fortsætter?”, spørger Henriette Bennicke ud i rummet. ”Hvordan giver vi lokalt liv til rollerne? Og hvordan følger vi op?” Det er ikke et retorisk spørgsmål, og hun holder ikke en lille kunstpause, før hun selv kommer med svaret. Hun beder om hjælp, og heldigvis er workshoppen fyldt med gode råd: En deltager rækker hånden op. ”Jeg synes det er en spændende proces I er i. Med fare for at virke provokerende; hvor er praksis så henne? Det er som om, at virkeligheden bliver gjort til et laboratorium.” Henriette Bennicke er enig. Det skal give mening i praksis. Hun mener, at samarbejdspapiret er en vej derhen. ”En leder sagde en dag til mig: ‘Jeg er glad for, at der endelig er kommet noget, som jeg kan snakke med mine medarbejdere ud fra. Det giver mig rent faktisk et grundlag at tale på. Det er et dialogredskab.”
Hold liv i de gode historier
En anden deltager byder ind: ”Jeg har en autistisk søn. Hver gang der sker noget nyt i hans liv, står han af. Noget af det, der får ham med, er at skabe link over til det, han faktisk godt kan li’. Hvis jeg skaber link til det nye, er der ejerskab, og så er han med”. ”Spørgsmålet ’hvorfor’ kan være en hjælp i implementeringen,” supplerer en anden. ”Man kommer nemt til at glemme det oprindelige hvorfor, men der ligger faktisk noget energi i svaret!” Det lader til, at de fleste deltagere på workshoppen er enige om, at de gode fortællinger kan være linket, der motiverer medarbejdere og ledere til at tage strategier, visioner og samarbejdspapirer til sig som en del af deres hverdag. Et konkret råd, som Henriette Benniche kan tage med hjem og arbejde videre på.