Et strejf af leder
Artiklen er oprindeligt bragt i Fagbladet 3F. Læs artiklen på side 44-47 >>
En sms fra et ukendt nummer tikker ind. Der er vedhæftet et link, som 34-årige Morten Mikkelsen egentlig ikke gider tjekke. Et par dage efter råber naboen så over hækken: "Har du set mit link? Det er et job lige for dig!"
- Min kæreste og jeg var lige flyttet til Hinnerup. Vores nye nabo havde sendt mig et tip om et job som teamleder i Favrskov Kommune. Jeg var på det tidspunkt ansat hos HedeDanmark og havde det egentligt fint, fortæller den gartneruddannede Morten Mikkelsen.
Har du en leder gemt indeni, står der i stillingsopslaget.
- Jeg har nok altid følt, at jeg var en ledertype - en der går forrest. Jeg er vant til at hjælpe og har været fodboldtræner, siden jeg var 17 år. I to år arbejdede jeg også som guide i Spanien og Tunesien - der skal du også være udadvendt og gå foran, siger Morten Mikkelsen.
- Men der var også meget i stillingsopslaget, hvor jeg tænkte: "Kan jeg mon dét?" Men jeg besluttede mig for at give det en chance.
Morten Mikkelsen kommer gennem nåleøjet, og 1. juni 2015 kan han skrive teamleder på sit visitkort.
Vis mig hvad I laver
Det er en nyoprettet stilling, og i begyndelsen er det lidt usikkert hvilke administrative opgaver, Morten Mikkelsen skal stå for. En ting står dog klart: 80 procent af tiden skal han selv være i marken sammen med et team på seks 3F'ere. Og så skal han være deres nærmeste leder.
- Favrskov Kommune har en stor del af deres vej- og parkafdeling udliciteret til HedeDanmark. Men jeg er i spidsen for et fast forankret hold, der fortsat er kommunalt ansatte. Seks personer med lang tids erfaring og sååå meget viden.
- Den første lidt usikre tid brugte jeg på at tage med ud. "Vis mig, hvad I laver", sagde jeg. Jeg fandt hurtigt ud af, at arbejdsmiljøet var et sted, jeg kunne sætte ind som leder, fortæller Morten Mikkelsen.
Teamet står blandt andet for vandløbsvedligeholdelse, skiltning, vintertjeneste og, vedligeholdelse af hegn og stier. Fysisk hårdt arbejde, hvor meget gøres manuelt.
- En af medarbejderne, Lone, ryddede for eksempel 600 meter gangbro med en kost, efter at hun have klippet siv. Det er hårdt arbejde med en kost. "Skulle vi ikke prøve noget andet?" Foreslog jeg og købte en løvblæser. Dét har hun taget rigtigt godt imod, og vi kan bruge løvblæseren andre steder, siger Morten Mikkelsen.
Humor bryder mange mure
Han kan mærke, at det er et team, der har travlt, men at de også er gode til at samarbejde.
- Dét, jeg går efter, er, at jeg er deres kollega - med et strejf af leder. Det er en svær balance. Jeg skal være deres leder, når der er brug for det. Men min indstilling er også, at jeg ikke vil tage noget fra dem. Tværtimod er min fornemmeste opgave at hjælpe dem med det praktiske, så jeg forbedrer deres hverdag og arbejdsdag. Ikke mindst så de fysisk holder længere, fortæller Morten Mikkelsen.
Han har endnu ikke haft situationer, hvor balancen er tippet:
- Men det er da sådan noget med, at jeg det ene øjeblik sidder i bilen og spiser madpakke med min kollega Per, og vi griner sammen. Og næste øjeblik skal jeg så have ham til at gøre nogle ting.
Humoren er i det hele taget vigtigt for Morten Mikkelsen.
- Humoren bryder mange mure. Det er en måde at sige "lad os lige komme ned på jorden igen". Kan du grine sammen, kan du alt sammen, siger han.
Personlig kontakt, tak
Og så holder han fast i den personlige kontakt. Sms'er og mails fra chefen er ikke hans kop te:
- Hvis jeg for eksempel skriver "hurtigst muligt" i en mail, så kan min kollega nå at tænke: "Hurtigst muligt - er det nu? Om to timer? I morgen?" Man kan være så meget mere præcis, når man står og snakker om tingene sammen.
Morten Mikkelsen holder MUSsamtaler med de seks i teamet, og på sigt skal han også overtage flere administrative opgaver. Desuden går han til en række møder, hvor han er teamets repræsentant:
- Jeg får nyttig viden, som jeg skal bære videre til mit team. Det kan være nye ideer fra andre afdelinger, eller info om nye opgaver. Alle de tanker, byrådet gør sig, får jeg også informationer om, siger Morten Mikkelsen.
Selvom folk er begyndt at stikke til ham i forhold til at skulle videre opad karrierestigen, er Morten Mikkelsen fast besluttet på, at han for tiden har udfordringer nok:
- Jeg har det sådan, at "nu skal jeg stramme mig an". Nu er det ikke længere græsplæner og buske, jeg står med. Nu er det personer. Det er vigtigt, at de har det godt, trives, og måske prøver noget nyt. Og det er altså mig, der har ansvaret for det.
AMU-Kursus
Inden for AMU findes der også en lederuddannelse. Den hedder Den Grundlæggende Lederuddannelse. Uddannelsen tager 13 dage fordelt på 4-6 måneder. Den består af kursusmoduler af 2-3 dages varighed. De seks moduler har overskrifter som "Ledelse og samarbejde", "Konflikthåndtering" og "Medarbejderinvolvering.".
På kursus i ledelse
Morten Mikkelsen har netop afsluttet kurset "Entreprenørledelsen i første række". Det er et lederkursus målrettet teamledere, sjakbajser og andre ledere, der hver dag står direkte over for medarbejdere og skal have hverdagen til at fungere mest effektivt. Center for Offentlige Kompetenceudvikling, COK, står bag.
- Jeg tror, sådan en uddannelse kan gør mig mere tilstedeværende og troværdig som leder. Det har I hvert fald givet mig en masse i rygsækken i forhold til samarbejde, konflikthåndtering og kropssprog. Og det har især givet mig en føling for, hvornår man skal sige hvad - og hvordan. Det er også godt at møde andre i samme båd at spare med - vi har udvekslet telefonnumre, og skal da nok få brug for dem, siger Morten Mikkelsen.
Mand med hands-on
Da driftsopgaverne blev udliciteret i Favrskov Kommune, havde kommunen ikke længere nogen direkte ledelse af de medarbejdere, som kommunen besluttede at beholde i eget regi.
- Der opstod derfor et behov for en teamleder, som samtidigt havde hands-on og fingrene helt nede I maskinrummet. Behovet ville være én, der brugte omkring 20 procent på ledelsesopgaver og resten på praktisk arbejde i marken, fortæller leder af afdelingen Trafik og Veje i Favrskov Kommune, Erland Stubkjær Christensen.
10 træk hos en god leder - set med medarbejdernes øjne
- Udvikler medarbejderne.
- Inddrager medarbejderne og prioriterer medindflydelse højt.
- Skaber arbejdsglæde og arbejder aktivt for høj trivsel.
- Ser den enkelte.
- Har klare mål og forventninger.
- Er styrmand.
- Motiverer medarbejderne.
- Tænker nyt.
- Taler i et sprog medarbejderne kender.
- Fokuserer på borgeren.