NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

God interesse for kompetenceudvikling

Stigende krav til de administrative medarbejdere har fået kommunen til at tilbyde kompetenceudvikling i form af nye kurser på højt niveau. 270 medarbejdere mødte op til orienteringsmøder og lyttede interesseret.

Artiklen tager afsæt i en velbesøgt informationsdag, hvor COK deltog og holdt oplæg. Oprindeligt er artiklen bragt i Esbjerg Kommunes medarbejderblad.

Økonomien i kommunerne strammer til. Færre skal servicere flere, samtidig med at kravet om service stiger. Stadig flere opgaver bliver digitaliseret, herunder øget selvbetjening hos borgerne.

Det betyder, at opgaverne ændrer sig og kravet til medarbejdernes kompetencer forandres. 

Det har fået Esbjerg Kommune til at sætte fokus på de administrativt ansattes kompetenceudvikling for at sikre, at de er klædt på til at imødekomme såvel de nutidige som de forventede fremtidige udfordringer.

Der var tilmeldt ikke færre end 270 administrative medarbejdere til orienteringsmøde, så det var godt, at vi havde forberedt at lave to møder

fortæller personale- og udviklingschef Birgitte Stenderup.

Kursusemnerne

De tre emner på kursustilbuddene er fundet efter en grundig research blandt både medarbejderne og lederne, med spørgeskemaundersøgelser og fokusgruppeinterviews. Undersøgelsen af det forventede fremtidige kompetencebehov hos de administrativt ansatte peger på især fire kategorier af kompetencer: Personlige kompetencer, selvledelse, skriftlig formidling samt faglige kompetencer.

Konklusionen blev at der udbydes tre moduler i foråret 2016: ”Vejleder i det offentlige Danmark”, ”Den innovative medarbejder” og ”Ledelse uden formelt personaleansvar”.

Emnerne er ikke typiske fag-kurser. Den specifikke fagviden sikres på andre måder,

siger Birgitte Stenderup.

Her er tale om en helt ny måde at sikre den fremtidige service over for borgere på, samtidig med at vi optimerer medarbejdernes evne til at medvirke i udviklingen og forandringerne. For i forandrings- og udviklingsprocesser er det vigtigt at frontpersonalet er med, så vi sikrer os medejerskab og forståelse for forandringerne.

Uddannelserne udbydes som kompetencegivende moduler på akademi- og diplomniveau i samarbejde med COK.

Jette Strebøl, Urbanskolen

Jeg er administrativ leder på en skole, så jeg synes det er interessant at finde ud af hvilke muligheder, der er for efteruddannelse for mine medarbejdere. Det bliver selvfølgelig svært at undvære medarbejdere til efteruddannelse, men det handler nok om, at få det planlagt ordentligt. Vi skal være klædt på til at håndtere opgaver i vores nye organisation, som vi ikke har haft før, så vi skal finde ud af, hvilke relevante uddannelser, vi skal bruge ressourcer på.

Helle Tønning, administrativ medarbejder hos hjemmesygeplejen

Jeg er interesseret i videreuddannelse, og derfor synes jeg at det her lyder som et supergodt tiltag. Jeg vil gerne deltage i noget personlig udvikling. Men først skal jeg lige finde ud af hvordan min profil passer ind i de moduler, som tilbydes. Jeg vil prioritere videreuddannelse og bruge den tid, på det, som det kræver.

Heidi Bjerre Mørch, koordinator for pædagogisk assistentuddannelse

"Jeg er nysgerrig efter, hvad det her handler om. Jeg vil glæde mig til at få fyldt de huller ud, som jeg synes jeg har i forhold til de her overskrifter. Jeg er interesseret i at blive bedre, både til mit arbejde men også personligt. Jeg håber at jeg kan afse tid til det og at mine kolleger vil bakke mig op."

Mai-Britt Friis, Psykologisk Center

Jeg har ikke været på videreuddannelse siden kommunom. Jeg synes ikke jeg har haft tid, men nu er der ingen børn hjemme mere, så det kan godt være at tiden er inde til at prioritere det. Selvom vi arbejder meget selvstændigt, så må vi se, om vi kan organisere arbejdet blandt mine kolleger, så der bliver tid til videreuddannelse. Jeg kunne fx godt bruge noget viden om økonomi, men jeg er ikke sikker på, at det er blandt emnerne her i dag. Det får vi se.