NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Ny praksiscertificering henrykker: Eksamen er afmystificeret

Intet pensum, ingen lang eksamensopgave og ingen nervøs eksamination rundt om den lysegrønne dug. Som noget nyt tilbydes de studerende på COKs proceskonsulentuddannelse en anderledes form for eksamen: Praksiscertificering.

”Vi ses på onsdag Inger, husk strikkepindene”, råber Dorthe Hallen gennem rummet til den sidste deltager på ’Stop-op-dagen’ – den proces, hun lige har været til eksamen i. Og den var helt anderledes end andre, Dorthe Hallen før har været til. For formålet med en praksiscertificering er, at de studerende bliver certificerede på baggrund af en proces, de udfører i praksis i deres egen organisation. 

Dorthe Hallens evaluator, chefkonsulent Henrik Schelde Andersen fra COK, uddyber værdien af den eksamensform, COK netop har valgt at udbyde til de studerende på Proceskonsulentuddannelsen:

- Det at være til stede i en konkret arbejdssituation giver et langt mere mangfoldigt billede af den kontekst, den studerendes arbejde udspiller sig i – og dermed et bedre grundlag for at forstå kompleksiteten i de relationer og processer, som udspiller sig, når teori skal møde praksis, siger Henrik Schelde Andersen.

Det praktiske giver noget med det samme

Selvom det måske lyder grænseoverskridende at skulle stå for en proces i sin organisation med evaluator på, så var der alligevel flere studerende, der valgte praksiscertificeringen.

Én af dem er Dorthe Hallen, som er daglig leder på Holsted Aktiv Center – også kaldet Midtpunktet. Hun er ét stort smil, som hun står der midt i Midtpunktets hal omgivet af post-its og plancher med sirlig skrift på. Lettelsen ovenpå den længe ventede dag er ikke til at tage fejl af. Dorthe Hallen har netop bestået sin eksamen og kan nu kalde sig proceskonsulent med en dertilhørende praksiscertificering.

- At få en praksiscertificering er fedt, for det praktiske giver noget med det samme. Man finder ud af, hvad man selv indeholder, og samtidig gør man sig nogle tanker om, hvordan man kan blive endnu bedre, eller hvad man kan gøre anderledes. Og det giver den her eksamensform bare, siger Dorthe Hallen. Hun er blandt de første proceskonsulenter, der opnår en praksiscertificering på COKs proceskonsulentuddannelse.

Tør godt at gribe boldene

Den tomme hal virker stor nu, hvor de omkring 20 deltagere er gået hjem. Men hyggen hænger stadigvæk over tallerknerne med jordbærkagekrummer, der står i to rækker nedad det lange bord midt i hallen. Efterhånden har kaffekopperne også sat utallige brune ringe på den hvide papirdug. Og som man sidder der i den lille hal i Holsted en solrig dag sidst i juni, så forstår man godt, hvorfor Dorthe Hallen kan samle så mange mennesker til en dag i hendes selskab. Hun har gjort sig umage. 

Dorthe Hallens evaluator er lige gået efter at have givet sin feedback. En praksiscertificering giver nemlig den studerende mulighed for at få feedback på sin proces, og det giver rum til overvejelser og refleksion.

- Min oplevelse er, at læringsudbyttet af certificeringen er meget højt. Refleksionen og koblingen mellem teori og praksis bliver styrket, for evaluator har mulighed for at observere og give feedback på forhold, som den studerende måske ikke er opmærksom på, og derfor ikke tænker har betydning for resultat og egen læring, siger Henrik Schelde Andersen.

- Noget af det, jeg virkelig tager med mig, er den feedback, jeg fik efterfølgende. For der var nogle bolde, jeg kunne have grebet, men hvor jeg ikke turde. Men så blev jeg alligevel talt ind i det under feedbacken. Det har gjort, at jeg er endnu mere tryg næste gang – nu tør jeg godt at gribe de bolde, siger Dorthe Hallen og peger på de usynlige bolde i luften.

En af plancherne med forslag til aktiviteter ryger ned på gulvet med et smæld. På den står der med grøn tusch: ”Fællesspisning med karbonader med ærter og gulerødder eller stegt flæsk med persillesovs.” På en anden står der noget om mandehørmsgymnastik og sprogundervisning. Dorthe Hallen fortæller, hvorfor der hænger plancher og papirsedler over det hele.

- Alle de værktøjer vi har lært på kurset, har jeg brugt i dag. Og det er ikke bare fordi, at de giver en ramme, de giver også næring og liv til det hele. Man bevæger sig rundt og går fra det ene sted til det andet og hænger ting op. Det giver en synergieffekt og mere dynamik og så inddrager det flere, siger Dorthe Hallen.

De små processer tæller også

Stop-op-dagen er et nyt procestiltag fra Dorthe Hallen, hvor frivillige ældre fra Vejen Kommune mødes og arrangerer fremtidige sociale, fysiske og kreative aktiviteter for dem selv og alle andre, der har lyst til at bruge Midtpunktet. Og selvom aktiviteterne på Midtpunktet kun primært omfavner ældre borgere i Vejen Kommune, så mener Dorthe Hallen alligevel, at de små processer er lige så vigtige som de store.

- Det er gået op for mig, at der selvfølgelig er forskel på indholdet i ens proces, men at der ikke er nogen forskel på redskaberne – og derfor kan en lille proces være ligeså vigtig for dem, der er her, som en større proces kan være vigtig et andet sted i rammen, siger Dorthe Hallen, mens hun sætter sig tilbage i stolen.

En rigtig god oplevelse

- Men det er fantastisk, at man får en evaluator herud, der har fokus på konsulenten. Nogle vil nok synes, at det er angstprovokerende, at der kommer en og kigger på – men jeg synes, at det flytter det, for jeg brænder også for at være refleksiv. Og underviserne har virkelig afmystificeret hele det her monstrum af en eksamen ved at sige, at det jo er min egen hverdag, jeg befinder mig i til eksamen. Så der har ikke være noget utrygt ved det. Det har været en rigtig god oplevelse, afslutter Dorthe Hallen og smiler stort.