NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Modul om familieorienteret alkoholbehandling (Modul i Uddannelse i offentlig ambulant alkoholbehandling)

Udbydes ikke i 2022. Uddannelsen er målrettet alkoholbehandlere i offentligt ambulant regi, hvor målgruppen består af personer med lette til svære alkoholproblemer.

Formålet med Modul om familieorienteret alkoholbehandling er at give kursisterne et solidt kendskab og forståelse for alkoholproblematikker ind i et familiesystem, viden om kort- og langsigtet belastning af hele familien ved alkoholproblemer samt introduktion til og øvelse i afholdelse af familiesamtaler herunder parsamtaler, forældersamtaler og børnesamtaler.

Kompetencemålet er, at den enkelte deltager opnår et vidensgrundlag for alkoholproblemer i et familieperspektiv herunder et fagligt blik for, hvornår inddragelse af familiemedlemmer i behandlingen vil kunne gavne både den drikkende og dennes familie. Derudover bliver den enkelte deltager præsenteret for måder at lykkes med at motivere til inddragelse af familien i behandlingen herunder forståelse for familiens samspil og muligheder samt metoder for motivering til gavnlig justering af det. I undervisningen vil der indgå træning, øvelser og cases om de konkrete samtalesituationer; par-, forælder-, børne- og familiesamtaler, både individuelt, i par og i grupper.

Gennemførelse af uddannelsen er ikke et lovkrav for at arbejde som alkoholbehandler, men et tilbud til kommunerne om kompetenceløft indenfor området.

Læs mere om uddannelsen, modulerne, opbygning, optagelseskrav med videre

Indhold

Mange borgere i behandlingsforløb er ikke blot sig selv hverdagen, men er forbundet med pårørende - fx partner, børn, søskende og forældre. De pårørende er en central del i borgerens liv og vil derfor have en stærk indflydelse på effekten af behandlingsindsatsen, hvis det ikke er tages i betragtning og det bør derfor medtænkes i tilrettelæggelsen af behandlingen. Behandlerens kompetencer til aktivt af inddrage dette – indirekte, men særligt direkte i form af par-, forældre- og familiebehandling og samtaler med børn - har vist sig at kunne påvirke behandlingsforløb positivt.

Modulet sigter med at udvikle deltagernes kompetencer i at arbejde med pårørende i samspil med borgerne og parallelt med borgerne; og i som behandler blandet andet at kunne afdække betingede og ubetingede antagelser, tilpasset den enkelte borger og pårørende.

Modul om familieorienteret alkoholbehandling har følgende overordnede indholdspunkter:

  • Viden om, hvordan man som behandler kan skabe klarhed og forandring på de forskellige indre planer (kognitivt og socio-emotionelt) hos borgeren og pårørende i forhold til gensidig forståelse for familiens samspil og justeringen heraf
  • Praksisorienteret inddragelse af relevant teori (fra bl.a. kognitiv adfærdsterapi, systemisk og narrativ terapi) med fokus på redskaber, som bidrager til gavnlig familieorienteret alkoholbehandling
  • Børnefokuseret arbejde med forældre med alkoholproblemer – bevidstgørelsesprocesser, hvordan man arbejder med motivation og bevægelsen fra børneperspektv til barnets eget perspektiv
  • Øvelser og cases i de forskellige elementer, der er relevante at inddrage i et familieorienteret behandlingsforløb

Form

Der veksles mellem oplæg, instruktioner og demonstrationer fra underviserne samt træning og øvelser, hvor deltagerne får hands-on færdigheder i metoderne. Der skal forventes hjemmearbejde ved afslutning af hver undervisningsgang, som samles op ved indledning til næste undervisningsgang.
Modulet varer 6 dage (3 x 2 dage) og afholdes som internatforløb.

Litteratur (anbefalet læsning inden undervisning):

Uddrag af Stewart-Ferrer, C. A. (2018): Kognitiv adfærdsterapi med familier. I Jørgensen, L., & Schlander, C. (red.), Kognitiv adfærdsterapi med børn, unge og familier. Kbh.: Hans Reitzels Forlag.

Stewart-Ferrer, C. A. (2008): Kognitiv par- og familieterapi. I Rosendahl, M., & Hilden, J. (red.), Kognitiv adfærdsterapi i almen praksis. Kbh.: Månedsskrift for Praktisk Lægegerning. Særtryk.

Beck, J. L. (2013): Kognitiv adfærdsterapi. (2. udg.) Kbh.: Akademisk Forlag.

Sundhedsstyrelsen: “Metoder i Familieorienteret alkoholbehandling”, 2009. Metoder i Familieorienteret alkoholbehandling

Socialstyrelsen: “Risiko- og beskyttelsesfaktorer” (link lægges op på kursusportalen MitCOK som deltagerne får adgang til inden modulstart).

Lovbekendtgørelse og vejledning om underretningpligt, SEL § 153 (link lægges op på kursusportalen MitCOK, som deltagerne får adgang til inden modulstart).

Undervisere/ Oplægsholdere

Christian A. Stewart-Ferrer er autoriseret psykolog; specialist og supervisor i dels psykoterapi, dels klinisk børnepsykologi; og uddannet som systemisk-narrativ familieterapeut, kognitiv terapeut og EMDR-terapeut, med mange års kommunal praksiserfaring i alle tre discipliner. Han har siden 2009 været supervisor ved Alkoholbehandlingen i Odense Kommune og (tidl.) ved Misbrugscenter Nordsjælland. Han har undervist gennem flere år på alkoholbehandleruddannelserne under Komponent Komponent - Kommunernes Udviklingscenter (tidligere COK) og ved Allorfik (en del af Dept. for Sundhed og Forskning, Naalakkersuisut, Nuuk). Han er desuden gæsteforsker ved FEA (Forskningsenheden for Almenmedicinsk Praksis), Syddansk Universitet.

Carina Friis er uddannet socialrådgiver og har siden 2008 beskæftiget sig med den offentlige alkoholbehandling. Hun har de seneste 5 år været ansat i Aarhus Kommune. Her arbejder hun i Rusmiddelcenter Aarhus’ Familieteam, hvor alle borgere med børn under 18 år har et behandlingsforløb. Carina har erfaring med tilrettelæggelse af individuelle behandlingsforløb, gruppebehandling, tilbud til pårørende, samt ikke mindst de forskellige ydelser, som knytter sig til Familieorienteret alkoholbehandling: Parsamtaler, forældresamtaler og familiesamtaler. Derudover har Carina erfaring med de forskellige tværfaglige og –sektorielle samarbejdsflader og koordineringsopgaver, som knytter sig til mange borgeres behandlingsforløb.

Bente Stenfeldt Riddersholm er uddannet psykolog i 1996. Bente har siden år 2000 været ansat som alkoholbehandler, hvor hun startede med at have individuelle samtaler og forskellige typer gruppebehandling for drikkende borgere og for pårørende. De sidste ca. 12 år har Bente arbejdet i Familieteamet i Aarhus Kommune, hvor man udover samtaler med borgere med alkoholproblemer også har samtaler, hvor borgernes familier medvirker. Udover at arbejde kognitivt (inkl. ACT) er hun i sit arbejde også inspireret af den narrative tankegang, og hun anser det systemiske for at være en grundlæggende forudsætning for arbejdet med familier.

Målgruppe

Uddannelsen er målrettet alkoholbehandlere i offentligt ambulant regi, hvor målgruppen består af personer med lette til svære alkoholproblemer.
Deltagerne skal som minimum have en mellemlang videregående uddannelse indenfor det sociale, pædagogiske eller sundhedsfaglige område, have Basismodulet (eller den tidligere "Grunduddannelse for alkoholbehandlere i offentlig ambulant alkoholbehandling") og overvejende arbejde med alkoholproblemer (ikke udelukkende stofbehandling).
Læs mere om adgangskrav og optagelse

Samarbejdspartner
Sundhedsstyrelsen
Der er delvis deltagerbetaling på modulet. Uddannelsen er støttet af Sundhedsstyrelsen. Ved afbud efter fristens udløb eller udeblivelse faktureres din arbejdsplads for egenbetalingen, hvis ikke pladsen kan optages af en anden kvalificeret ansøger.
Gem som favorit

Vil du vide mere?

Kontakt os i dag