NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Styrket dialog giver Thisted topkarakter hos erhvervslivet

Thisted Kommune er rykket fra bund til top på listen over erhvervsvenlige kommuner på bare fem år. Det skyldes et ambitiøst udviklingsprojekt, som lærte medarbejderne at fokusere på dialog, service og sparring.

I 2015 lå Thisted Kommune nummer 92 på DI’s liste over erhvervsvenlige kommuner. Altså helt i bunden. I 2019 havde Thisted lavet et tigerspring og lå nummer seks på samme liste. På ganske få år har ledelse og medarbejdere knoklet med at ændre mindsettet – på tværs af den kommunale organisation. 

”Som myndighedsperson kan man altid få øje på noget, der ikke kan lade sig gøre. Vi flyttede fokus og begyndte at se på, hvad der godt kunne lade sig gøre. Det vigtigste i det her projekt har været et nyt mindset. I dag etablerer vi konstruktiv dialog og hjælper virksomhederne med at skabe visioner og se muligheder”, forklarer Mogens Kruse Andersen, som er direktør for Teknik, Erhverv og Beskæftigelse i Thisted Kommune.

Utilfredse virksomheder

Da projektet gik i gang, var der lange sagsbehandlingstider på for eksempel byggetilladelser og miljøgodkendelser, og relationen mellem kommunen og det lokale erhvervsliv var ikke ret god. 

”Virksomhederne var negative overfor den service, de fik. De oplevede, at vi var mere myndighed end service – og der var ikke verdens bedste dialog. Derfor gik vi i gang med at udvikle vores erhvervspolitik i samarbejde med de lokale erhvervsorganisationer,” siger Mogens Kruse Andersen.

Ret hurtigt stod det dog klart, at en ny strategi ikke var nok. Der skulle gøres en indsats for at få strategien ud at leve i praksis blandt kommunens medarbejdere. Og det var her, COK – Center for Offentlig Kompetenceudvikling kom ind i billedet. 

Alle medarbejdere på kursus

Thisted Kommune kortlagde, hvem der havde kontakt med erhvervslivet i kommunen. Og det var der mange, der havde: I alt mere end 150 medarbejdere i forskellige dele af forvaltningen. Det var alt lige fra medarbejdere, der tog sig af lokalplaner, byggetilladelser og miljøgodkendelser til virksomhedskonsulenterne i jobcentret. COK blev bedt om at stå for et skræddersyet kompetenceudviklingsforløb for alle disse medarbejdere på tværs af forvaltningsområderne.

”COK hjalp os helt lavpraktisk med at planlægge processen og afholde kurser og workshops for alle medarbejderne. De gav os nogle dialogværktøjer og lærte os noget om, hvordan vi kunne ændre adfærd. Det handlede jo i høj grad om kommunikation,” fortæller Mogens Kruse Andersen.

Serviceorienteret dialog i praksis

Forløbet kørte over en periode på et halvt år i 2017 og bestod både af undervisning i god skriftlig og mundtlig kommunikation samt et forløb omkring den enkelte medarbejders rolle og adfærd. Medarbejderne blev udfordret via forskellige prøvehandlinger, hvor de skulle tage afsæt i borgerperspektivet, forklarer Hanne Lykke. Hun er chefkonsulent i COK og en af dem, der stod bag forløbet.

”Udgangspunktet er, at det ikke er borgerne, der har komplekse sager, men det er vores sagsgange eller lovgivning, der er kompleks. Så hvordan hjælper vi dem bedst på vej med deres ønsker og drømme? Det kræver et helhedsorienteret mindset med ønsket om tværfaglighed, dialog og samspil - uanset om man er ingeniør, socialrådgiver, djøf’er eller miljømedarbejder,” siger Hanne Lykke. 

For Mogens Kruse Andersen har det helt afgørende i projektet netop været, at det er lykkedes at ændre kulturen blandt medarbejderne:

”Vi er blevet bedre til at se på, hvad er virksomhedernes behov, og hvor vil de gerne hen? Hvad er deres visioner og fremtidsplaner – og hvordan kan vi understøtte dem i at komme fra A til B?”

Forhåndsdialog giver pote

Udviklingsprojektet har betydet, at Thisted Kommune i dag organiserer samarbejdet med virksomhederne anderledes. De har indført det, de kalder forhåndsdialog, hvor de inviterer virksomheden ind på rådhuset til en snak om for eksempel en byggesag, inden virksomheden overhovedet har lavet ansøgningen.

”I dag skal vi også nogle gange fortælle virksomhederne, at der er noget i deres vision, som ikke kan lade sig gøre. Men allerede i forhåndsdialogen får vi snakket om, hvordan de kan skære projektet til, så det godt kan lade sig gøre - i stedet for bare at sige nej, som vi gjorde før. Det betyder, at sagen ikke skal gå så mange gange frem og tilbage - de kan lave en god ansøgning, som kan gå igennem første gang,” siger Mogens Kruse Andersen.

Desuden er det tværgående samarbejde blevet styrket, så alle de relevante aktører er repræsenteret på forhåndsdialog-mødet. Dermed bliver virksomheden ikke længere sendt rundt mellem forskellige kontorer i kommunen i samme grad som før. 

Vækst og medarbejdertrivsel

Den nye serviceorienterede tilgang betyder, at sagsbehandlingstiderne er blevet meget kortere. Sagsbehandlingstiden for en typisk byggesag i Thisted Kommune er nu helt nede på 12-13 dage. Det betyder, at kommunen kan tiltrække nye typer af virksomheder, som for eksempel Harald Nyborg og Biltema, hvilket ikke skete før.

”Vi har lært, at det er vigtigt både at lytte og handle. Man skal lytte sig frem til, hvad det er, virksomhederne har brug for – og så skal man gå hjem og handle. Det nytter jo ikke noget at lytte og forstå, og så går der et halvt år, før byggetilladelsen kommer. Dét duer bare ikke,” siger Mogens Kruse Andersen.

Også medarbejdernes trivsel er blevet bedre:

”For fem år siden var der en trykket stemning, fordi folk altid fik at vide, at de gjorde det dårligt – virksomhederne var utilfredse med deres arbejde. I dag bliver man anerkendt for at lave et godt stykke arbejde, og det skaber helt sikkert en bedre jobtrivsel, siger Mogens Kruse Andersen fra Thisted Kommune.

FAKTA om Løsningsfokuseret Dialog

Udviklingsprojektet i Thisted Kommune bygger på COK’s koncept ”Løsningsfokuseret Dialog”, hvor målet er at klæde medarbejderne på til at:

  • forstå betydningen af, at faglighed ikke kan stå alene
  • skabe synergi i deres fagligheder på tværs i forvaltningen og i hele organisationen 
  • bidrage med flere løsningsscenarier og kende forskellen på at lykkes bedst tænkeligt og lykkes bedst muligt
  • få et fælles sprog og en fælles forståelse for involverende samspil med borgere og virksomheder

Læs mere om løsningsfokuseret dialog >>

Vil du vide mere? Kontakt: