Økonomistyring – et nyt pædagogisk værktøj
Økonomien fylder mere og mere i de daglige opgaver for landets skoleledere – både tidsmæssigt såvel som mentalt. For nogle skoleledere er økonomien netop den faktor, som begrænser glæden ved at være daglig leder i folkeskolen, hvilket øger risikoen for, at økonomiopgaven bliver nedprioriteret fremfor aktivt anvendt i den daglige ledelse.
Skoleleder Kasper Vineke har taget økonomiudfordringen op og gennemført et økonomiforløb hos COK.
- Lige nu bliver tre skoler til én skole på tre matrikler og med tre adresser. Det centrale spørgsmål er, hvordan får vi økonomien til at hænge sammen? Her er det vigtigt, at vi både har fokus på den samlede distriktsøkonomi og den enkelte matrikels økonomi. Hvad skal distriktet klare, og hvad skal matriklerne klare? Det altafgørende bliver løbende opfølgning på budgettet, hvor hver matrikel forstår, at vi har et fælles ansvar for hele distriktets økonomi. En enkel satsning på en matrikel trækker penge ud af hele distriktet, forklarer Kasper Vineke, der udover at være skoleleder også er tovholder på det administrative ledernetværk i Brønderslev Kommune.
Stigende interesse for økonomi
Den stigende interesse for økonomistyring blandt decentrale kommunale ledere kender Klaus Akselsen til. Han er chefkonsulent og ansvarlig for forretningsområdet økonomi i COK.
- Vi oplever en stigende interesse for økonomistyring fra blandt andet skoleledere, dagtilbudsledere og andre institutionsledere, som til dagligt har ansvaret for en stor decentral økonomi. I COK udbyder vi derfor forskellige forløb, hvor omdrejningspunktet er at give deltagerne en forståelse for, hvordan økonomistyring er et nødvendigt værktøj til at sikre kompetent ledelse og optimal løsning af kerneopgaven. På COKs forløb om økonomi får deltagerne indsigt i, hvordan man som decentral kommunal leder kan tænke økonomistyring og løsning af kerneopgaven bedre sammen, siger Klaus Akselsen.
Skolelederen fra Brønderslev bekræfter udbyttet af at tænke økonomi og kerneopgave bedre sammen.
- På min skole har vi nogle arrangementer - Skriftsproget sprudler, Læsemaraton og Oskarfest – som alle har eget budget. Initiativer som disse, der kræver ekstra økonomi, skal derfor tænkes ind i økonomien fra begyndelsen af, siger Kasper Vineke, der én af syv skoleledere i distriktet med i alt 125 lærere og 35 pædagoger.
Budget mere end regneark
Mange decentrale kommunale ledere opfatter udelukkende budgettet som en indberetningspligt til den kommunale forvaltning og udnytter ikke den viden, som ligger gemt i et opdateret og nøje fulgt budget.
- Det er min erfaring, at mange kommunale ledere ikke har den nødvendige indsigt i og metoder til at følge op på et budget. De undrer sig ikke nok over, hvad pengene bliver brugt på, og dermed glemmer de også at stille spørgsmålet, om pengene bliver brugt på den rigtige måde, siger chefkonsulenten i COK. Skolelederen fra Nordjylland bekræfter antagelsen.
- I min situation, hvor tre skoler er slået sammen til en distriktsskole, er det vigtigt, at alle tre matrikler er ansvarlige og løbende laver budgetopfølgninger. Selvom vi er tre enheder, må vi erkende, at vi er afhængige af hinanden. På forløbet hos COK har jeg lært værdien af et budget. Skarp budgetopfølgning – gør at vi bliver bedre til at bruge vores penge rigtigt og hermed bliver økonomistyring et nyt pædagogisk værktøj, siger Kasper Vineke.
COK udbyder løbende økonomikurser målrettet decentrale kommunale ledere
På kurserne får deltagerne følgende:
- Viden og forståelse for det daglige økonomiarbejde i forbindelse med decentrale kommunale ledelsesopgave.
- Lyst og kompetencer til at tage fat på kommende års budget- og økonomiarbejde.
- Inspiration fra praksiserfaringer.
- Forståelse for forskelligheder i økonomiarbejdet - også dem der bunder i den enkelte leders valg.
- Indsigt i og metoder til at følge op på, hvad pengene bruges til.