NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Frontløbere: To fleksjobbere færdige med fuld Kommunom

Siden 2015 har Kommunomuddannelsen tilbudt studerende at tage udvalgte moduler på nedsat tid. De to første fleksjobbere har nu afsluttet en fuld Kommunom – en uddannelse, de til enhver tid vil anbefale til andre i fleksjob.

Arbejder du i et fleksjob? Det behøver ikke at være nogen hindring for at videreuddanne dig til nye kompetencer og mere interessante opgaver. Spørg bare Gitte Sveistrup og Marianne Holt Svendsen, der begge arbejder i Mariagerfjord Kommune. Som et par af de første fleksjobbere nogensinde har de nemlig gennemført en fuld Kommunom.

– Allerede tilbage i 2008 spurgte min leder mig, om jeg kunne tænke mig at tage en Kommunom, og selvom jeg egentlig rigtig gerne ville uddanne mig og styrke mine kompetencer, kunne jeg ikke magte det. Da jeg så hørte om muligheden for at tage uddannelsen på nedsat tid, var jeg slet ikke i tvivl, derfor tilmeldte jeg mig det allerførste modul, der blev oprettet, siger Gitte Sveistrup, der allerede fra andet modul kunne følges med Marianne Holt Svendsen til undervisningen i Aalborg.

– Jeg har haft flere kollegaer, der har snakket godt om kommunomuddannelsen, men jeg var godt klar over, at jeg ikke kunne tage uddannelsen på grund af min funktionsnedsættelse, det ville blive for hårdt. Da så muligheden bød sig for at tage moduler på nedsat tid, startede jeg med den tanke, at jeg kun ville tage de tre obligatoriske moduler, men igennem forløbet fik jeg lyst til at fortsætte. Og det er jeg virkelig glad for i dag, siger Marianne Holt Svendsen.

Samme behov for faglig og personlig udvikling

Ifølge Gitte Sveistrup og Marianne Holt Svendsen mangler der ofte relevante tilbud til folk i fleksjob, som ønsker at videreuddanne sig. Og det til trods for, at ønsket om at dygtiggøre sig kan være præcis lige så stort hos en fleksjobber, som hos en medarbejder i en ordinær ansættelse.

– Som jeg ser det, er det lige så vigtigt, at en, der er ansat på halv tid, får mulighed for at udvikle sig selv og sine kompetencer, som at andre medarbejdere gør det. Heldigvis arbejder jeg i Mariagerfjord Kommune, der som organisation ikke på noget tidspunkt har sat spørgsmålstegn ved, om jeg skulle have mulighed for at tage kommunomuddannelsen – både ledere og kollegaer har været gode til at bakke op undervejs, siger Gitte Sveistrup.

Ikke hårdere end forventet

Både Gitte Sveistrup og Marianne Holt Svendsen har oplevet, at en fuld kommunomuddannelse kræver sin kvinde (eller sin mand), men for ingen af dem har uddannelsen været hårdere, end de havde forventet.

– Jeg var jo indstillet på, at det ville blive hårdt at begynde på en videreuddannelse, for det er jo lang tid siden, jeg sidst sad på skolebænken. Alligevel har jeg oplevet, at jeg godt kunne klare det, og det er jo også sådan, at man investerer den tid, man kan og vil. Og så kom jeg hurtigt ind i en god rutine, hvor jeg kunne tilrettelægge min tid og f.eks. dele opgaverne ud over flere dage, hvis helbredet ikke var til så meget. Og selvom det selvfølgelig indimellem har været hårdt, har det været det hele værd, siger Marianne Holt Svendsen, der suppleres af Gitte Sveistrup:

– Jeg tror faktisk, at det er meget ligesom, hvis man tager en Kommunom på ordinære vilkår: Nogle lægger mere i det end andre. For mig var målet aldrig at score de højeste karakterer, mit mål var at gennemføre og at udvikle mig undervejs, siger Gitte Sveistrup.

Samme krav med kortere dage – og et stort udbytte

Med en kommunom på nedsat tid er modulerne tilrettelagt, så undervisningsdagene er på fire timer. Forløbet strækker sig dermed over en længere periode, så udbyttet er præcis det samme som for studerende, der tager modulerne på de ordinære vilkår. 

– Måden vores kommunomuddannelse var tilrettelagt på, passede godt til os. Vi oplevede, at underviserne tog hensyn til vores udfordringer, men ikke mere, end at vi skulle igennem pensum, og at det skulle gøres efter reglerne, siger Gitte Sveistrup. Og både hun og Marianne Holt Svendsen oplever, at de har haft stort udbytte ud af at tage en fuld Kommunom. 

– Selvtilliden har helt sikkert fået et boost i løbet af min uddannelse, og jeg er blevet mere selvsikker, når jeg henvender mig til kollegaer, ledere og chefer, hvis der er noget, jeg har gode idéer til, simpelthen fordi jeg har fået udvidet min viden og mine kompetencer. Jeg oplever også, at jeg får flere henvendelser om at deltage i f.eks. gruppe- og udviklingsarbejde, at folk spørger mere ind til min viden, og at jeg kan bidrage mere, siger Gitte Sveistrup. Marianne Holt Svendsen er enig:

– Tidligere var jeg måske ikke den, der stillede flest spørgsmål til f.eks. personalemøder, der kan jeg mærke, at selvtilliden er større nu, hvis der er noget, jeg gerne vil have uddybet. Og så har jeg haft stor gavn af især min nye viden om f.eks. konflikthåndtering og kommunikation, både i forhold til mødet med borgeren og i forhold til, hvordan vi kommunikerer skriftligt. Der kan Kommunomuddannelsen helt klart være med til at give nogle både sjovere og mere spændende arbejdsopgaver, siger Marianne Holt Svendsen, der ligesom Gitte Sveistrup er helt klar til at anbefale en Kommunom til andre fleksjobbere.

– Det kræver simpelthen bare, at man går ind til uddannelsen med åbent sind – og at man passer på med ikke at stille for store krav til sig selv. Dybest set kan vi jo det samme som en medarbejder på fuld tid, vi kan det bare ikke i så lang tid. Derfor er det lige så vigtigt, at vi på fleksjob får mulighed for at udvikle os fagligt og personligt og gøre os attraktive for arbejdspladsen, siger Gitte Sveistrup.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål til det at tage en Kommunom på nedsat tid? Gitte Sveistrup og Marianne Holt Svendsen stiller sig gerne til rådighed for dig, der har spørgsmål til f.eks. arbejdsbelastningen, sammenhængen mellem uddannelse og familieliv eller noget helt andet. Kontakt Komponent for at høre mere.

Kontakt