NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Det professionelle læringsfællesskab: Det handler om at rykke sammen i bussen

Selvom det ikke i sig selv er nyt at arbejde med teams i folkeskolen, har teamarbejdet alligevel været en tur igennem vridemaskinen i forbindelse med skolereformen. Det professionelle læringsfællesskab er blevet et af de helt centrale omdrejningspunkter for opgaven med at styrke elever og medarbejdernes læring og trivsel.  

I 2016 var Mette Kjærgaard Sørensen pædagogisk konsulent i Haderslev Kommune og ansvarlig for kommunens deltagelse i Program for Læringsledelse. Hun ser teamsamarbejdet som helt afgørende for den rejse, skolerne er på i øjeblikket.

Det er også en kerneopgave at gå et spadestik dybere

"Vi er midt i en meget kompleks tid med mange ting i spil, og det kræver, at vi har flere blikke og perspektiver på opgaven. Det er godt for os at arbejde i teamfællesskaber, for så ligger ansvaret ikke alene på den enkelte medarbejders skulder”, begynder Mette Kjærgaard Sørensen og sætter dermed fokus på teamet som et grundlag for et fælles ansvar.

Hun genkender på mange måder resultaterne af Lise Tingleff Nielsens forskning: Teamsamarbejdet i folkeskolen bærer i høj grad præg af en familiekultur, hvor lærerne drager omsorg for hinanden gennem samarbejdet, og af en funktionalitetslogik, hvor teamet bliver rammen for at løse en lang række lavpraktiske opgaver. Til gengæld fylder de faglige debatter ikke så meget (Hansen 2013). Ifølge Mette Kjærgaard Sørensen vidner dette om et behov for at styrke professionskulturen, og selvom det ikke ligefrem er ny forskning mener hun, at man stadig får noget ud af at skele til Erling Lars Dale, der i 1998 inddelte lærernes didaktiske kompetencer i tre niveauer:

  • At gennemføre undervisning
  • At planlægge og forberede undervisning
  • At forholde sig kritisk analyserende til læringsopgaven (Dale 1998).


"Alle tre niveauer er en del af kerneopgaven, men det, der står lige for næsen af os, er forberedelse og gennemførsel af undervisningen. Vi skal trænes i at gå et spadestik dybere, og her bliver teamfællesskabet et rum for at drøfte nogle af de faglige dilemmaer, man står i”, siger Mette Kjærgaard Sørensen.

Et fællesskab, der kvalificerer opgaven

I den moderne folkeskole skal teamet altså være mere end et rum for omsorg og praktisk planlægning. Der er tale om professionelle læringsfællesskaber, som både er en ramme at arbejde indenfor og en måde at arbejde på, fortæller Astrid Kilt-Lindblad, som er chefkonsulent i COK og underviser i Program for Læringsledelse:

"Når man arbejder i professionelle læringsfællesskaber arbejder man på et helt praktisk plan med udgangspunkt i data. Men man forpligter sig også på at arbejde med fælles værdier og vision. Man arbejder ud fra et kollektivt ansvar for fællesskabet og med målsætninger, som styrker elevernes læring og trivsel. Og så har man et fælles ansvar for at gøre hinanden bedre – at lære af hinanden og løfte hinanden. Det professionelle læringsfællesskab bygger altså i høj grad på professionel tillid og en professionel arbejdskultur”, fortæller Astrid Kilt-Lindblad.

Vi ved fra aktuel forskning, at professionelle læringsfællesskaber er den vigtigste parameter for at skabe en god læringskultur og et fagligt løft. Og ifølge Mette Kjærgaard Sørensen er det afgørende nødvendigt, at vi får skabt de rammer sammen. For det handler både om læring og om trivsel:

Der er mange fine ord i det her, men i virkeligheden handler det jo om at rykke sammen i bussen. Det er vigtigt, at vi kan udvikle os sammen, og det er vigtigt, at vi kan uddanne os sammen. Det rum kan teamet være med til at skabe”


– siger Mette Kjærgaard Sørensen

Teamkoordinator: Langt fra en simpel rolle

Når teamsamarbejdet er så centralt et element i den moderne folkeskole er det helt naturligt, at teamkoordinatoren også får en mere strategisk rolle. Derfor bliver alle teamkoordinatorer i Program for Læringsledelse uddannet, så de får kompetencer til at styre og lede teamsamarbejdet hen mod det professionelle læringsfællesskab. I Haderslev Kommune oplever Mette Kjærgaard Sørensen, at det især styrker håndværket, når teamkoordinatorerne bliver uddannet:

"Teamkoordinatorerne er i forvejen dygtige til relationer, overblik og fremdrift. Det ligger jo som en del af professionen. Men der er også et håndværk i det, som man skal lære. Som teamkoordinator arbejder man nemlig på mange planer. Man har naturligvis fokus på det, der er på dagsordenen den dag, men som facilitator skal du både holde fokus og holde den gode dialog kørende. Du skal mærke, når der er behov for dialog, og når der er behov for en timeout, hvis dialogen ikke bringer os derhen, hvor vi vil hen i dag. Det er mange perspektiver at forholde sig til, fordi du samtidig skal formå at være nærværende og facilitere det tillidsrum, som også er på spil i teams. Så det er langt fra en simpel rolle”, fortæller Mette Kjærgaard Sørensen.

En praktisk værktøjskasse

I Haderlev har de netop fået en ny gruppe teamkoordinatorer. Og selvom flere af dem har varetaget opgaven i flere år, er de aldrig blevet uddannet. De har taget opgaven på sig, og det er kvalificeret arbejde, mener Mette Kjærgaard Sørensen – men teamkoordinatorerne efterspørger i høj grad at blive fodret på feltet. Derfor har kommunen netop afholdt en temadag for alle teamkoordinatorerne:

"Vi diskuterede den teoretiske og den etiske ramme, for der er nogle aspekter, vi er nødt til at forholde os til. Men vi udstyrede dem også med en god praktisk værktøjskasse med redskaber som f.eks. samtalestrukturer, evalueringskort osv.”, siger Mette Kjærgaard Sørensen.

242 skolers erfaringer er grundlag for ny uddannelse

Erfaringerne fra arbejdet med at etablere professionelle læringsfællesskaber i 13 kommuner og uddanne mere end 1.500 teamkoordinatorer har COK nu brugt til at lave en ny åben teamkoordinatoruddannelse.

LÆS OGSÅ: Program for læringsledelse: De danske skoleelever stortrives

Her får deltagerne den nyeste viden om teamet som udviklingsplatform, og de lærer at styrke teamets udviklingsarbejde og dialog med udgangspunkt i kravet om at styrke elevernes læring og trivsel. I løbet af fem undervisningsdage går vi i dybden med:

  • Teamet som professionelt læringsfællesskab
  • Ligeværdig og anerkendende kommunikation
  • Mødeledelse, herunder projekt og procesledelse
  • Teamets data- og forskningsinformerede og målstyrede arbejde

Uddannelsen, som både er for nye og erfarne teamkoordinatorer, afholdes i København Aarhus med start 1. marts 2017. Læs mere her >>