NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Sagsbehandling af hjælpemidler: Hvordan gør vi borgeren mere selvhjulpen?

- Hvis vi skal undgå at lade os påvirke af borgerens ønsker og forventninger, er det afgørende, at man som sagsbehandler har en analytisk og struktureret tilgang til lovgivningen, så borgeren oplever en fair behandling, siger Maria Vogt, COK.

Sagsbehandling

Der er i de senere år sket en opstramning af lovgivningen på hjælpemiddelområdet, den rehabiliterende indsats fylder mere end tidligere, og samtidig vokser borgernes bevidsthed om muligheder og rettigheder.

De kendsgerninger stiller store krav til sagsbehandlerne, der arbejder på hjælpemiddelområdet. Ifølge Maria Vogt, der arbejder som sagsbehandler og underviser på COKs hjælpemiddelkurser, skal en vurdering være faktuel og underbygget med dokumentation og ikke ud fra ens egne personlige holdninger eller værdier.

- Vi kan i en travl hverdag hurtig lade os styre af andres ønsker, holdninger og meninger. Det er her vores faglighed er vigtig. Vi skal vurdere, hvorvidt borgeren er omfattet af målgruppen, og herefter ud fra kompensationsprincipperne vurdere, hvad der gør borgeren selvhjulpen, fortæller Maria Vogt.

Fokus på lovgivningen

Hjælpemiddelområdet, herunder bil og boligændringer er bygget op om en lovgivning, bekendtgørelser, principafgørelser og vejledninger, som kan være svære at tolke og arbejde med i praksis.

- Hvis vi skal undgå at lade os påvirke af borgerens ønsker og forventninger, er det afgørende, at man som sagsbehandler har en analytisk og struktureret tilgang til lovgivningen, så borgeren oplever en fair behandling, siger Maria Vogt, der oprindeligt er uddannet ergoterapeut, og forklarer sin pointe med et par eksempler;

- Boligændringer efter servicelovens §116 er et meget følsomt område, for her går vi ind i borgerens privatsfære. Borgeren mener måske, at han eller hun kan klare sig, hvis blot kommunen vælter en mur eller udvider husets badeværelse. Men med udgangspunkt i lovgivningen skal vi udelukkende se på, hvordan borgeren kan blive mere selvhjulpen – og ikke på, hvad borgeren eller måske ægtefællen ønsker. Her er det vigtigt, at både borger og eventuel ægtefælle føler sig hørt, men er klare på, hvordan kommunens tilgang til en boligsag er, forklarer Maria Vogt, der bl.a. underviser i Servicelovens §116 på COKs hjælpemiddelkursus om boligændringer.

Et andet område, som ifølge Maria Vogt kan være svært at forvalte, er servicelovens §114 - støtte til køb af bil. For hvornår er en bil handicapkompenserende? Hvornår har man et dagligt kørselsbehov? Hvornår er borgeren ikke i stand til at få sin hverdag til at fungere uden en bil?

At have en analytisk og struktureret tilgang til lovgivningen er dog ikke nok. Vi skal også kunne formidle lovgivningen, så borgeren forstår budskabet og samtidig med føler sig hørt.

- Som sagsbehandler er vi i frontlinjen, og hvis ikke borgeren forstår, hvorfor vi gør, som vi gør, kan han eller hun hurtig føle sig taget som gidsel. Mange aktører er inde over bevillinger, og borgeren skal opleve, at han eller hun bliver hørt, og at vi alle arbejder i samme retning, siger Maria Vogt.


Ny servicelov på vej

En ny servicelov er på vej med store besparelser på landsplan og med et endnu større fokus på den rehabiliterende indsats. Hvad betyder det for den enkelte sagsbehandler på hjælpemiddelområdet?

  • De rehabiliterende muligheder skal være udtømte. Udover kendskab til egen lovgivning skal sagsbehandleren i langt højere grad end tidligere også kende til anden lovgivning.
  • Det bliver sværere for borgeren at få bevilliget visse hjælpemidler, da mange teknologiske hjælpemidler i dag betragtes som almindeligt indbo. Det betyder, sagsbehandleren får en anden rolle og skal besvare spørgsmål som; Hvordan løser vi det her problem i et samarbejde med borgeren? Hvor kan borgeren købe det pågældende hjælpemiddel?
  • Flere og flere opgaver skal løses rent administrativt, og det kan være sværere at danne sig et reelt billede af, hvad borgeren kan. Risikoen for, at borgeren ikke får den hjælp, han eller hun har brug for, stiger.

Bliv opdateret

  • COK udbyder hjælpemiddelkurser målrettet dig, der til dagligt arbejder med myndighedsopgaver inden for servicelovens §§ 112, 113, 114 og 116, og som gerne vil opdateres eller gå mere i dybden med afgørelser og lovgivning på området.
  • Kurserne sætter fokus på udvalgte paragraffer fra Serviceloven, bevillingskrav til hjælpemidler og arbejdet med lovgivningen i praksis - så du bliver klædt på til fortsat at kunne varetage sagsbehandlingen på området. Underviser er sagsbehandler Maria Vogt.
  • Læs mere på www.cok.dk/hjælpemidler