En effektiv beskæftigelsesindsats kræver lommeregner
For Bjarke Eberhard Nielsen er lommeregneren ligeså vigtigt et værktøj, som mureskeen er for mureren. Med lommeregneren sikrer virksomhedskonsulenten, der har en fortid som personalechef i detailhandlen, at f.eks. forholdstallet mellem antallet af ordinært ansatte og antallet af praktikanter i en virksomhed inden for de seneste 12 måneder er rigtigt.
Dygtige evner inden for matematikken gør det dog ikke alene, når man som virksomhedskonsulent skal hjælpe cirka 400 integrationsborgere i Aabenraa Kommune i beskæftigelse. Et godt og fyldestgørende kendskab til lovgivningen bag en aktiv beskæftigelsesindsats er også nødvendigt.
Få styr på juraen
Med sine 10 måneder i jobbet som virksomhedskonsulent var Bjarke Eberhard Nielsen godt klar over, at alt gældende lovgivning inden for beskæftigelsesområdet endnu ikke sad på rygraden.
"På kurset fik jeg heldigvis masser af aha-oplevelser, og jeg blev bekræftet i, at jeg generelt var godt inde i stoffet, men jeg opdagede også, at der var ting, som jeg ikke var klar over. For eksempel opdagede jeg, at jeg ikke var hundrede procent inde i reglerne om løntilskud, men kun cirka 70 procent – og jeg lærte, at integrationsborgere kan være i et privat job med løntilskud i op til 12 måneder", fortæller Bjarke Eberhard Nielsen, der sammen med en kollega har fået 65 af kommunens integrationsborgere i ordinært arbejde i 2016.
Mere sikker og professionel
For Bjarke Eberhard Nielsen har kurset betydet, at han nu føler sig mere sikker og professionel i sit arbejde. På jobcenteret i Aabenraa fungerer han derfor også som intern underviser for sine kolleger.
“Indholdet fra kurset er allerede blevet direkte omsat i min arbejdsdag. Jeg har været i gang med at opdatere nogle af mine kolleger. Desuden har jeg haft en henvendelse fra en ekstern aktør, som spurgte til mulighederne for, at en borger kunne komme i løntilskud i sin ægtefælles virksomhed. Her er svaret nej, men borgeren kan til gengæld komme i praktik i op til et år”, fortæller Bjarke Eberhard Nielsen, der sammen med 19 kolleger fra de fire sønderjyske kommuner – Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa i efteråret 2016 fik brush up på lommeregneren og den gældende lovgivning inden for en aktiv beskæftigelsesindsats.