”Jeg skal have fyldt på, så jeg er attraktiv!”
Artiklen er oprindeligt bragt i HK Kommunal den 28. april 2017.
- Jeg har arbejdet som ufaglært i butik i ti år, inden jeg gik i gang med min kontoruddannelse, så jeg føler, at jeg er langt bagud uddannelsesmæssigt. Derfor er det vigtigt for mig at få fyldt så meget som muligt på så hurtigt som muligt, forklarer Sara Andersen om baggrunden for, hvorfor hun startede på kommunomuddannelsen kun fire måneder efter, at hun var uddannet som assistent.
Ofte har hun følt sig en smule ”bagud”, når hun har været sammen med sine gamle veninder fra folkeskolen. Mange af dem har lange uddannelser og fede jobs. Og i selskaber, hvor diskussionerne berørte politik og samfundet generelt, følte Sara Andersen ikke, at hun kunne deltage i diskussionerne
med samme viden som de andre.
- Jeg havde jo aldrig gået i skole bortset fra folkeskolen, så der var mange ting, jeg ikke vidste noget om. Men uddannelsen har styrket mig rigtig meget personligt og udviklet mig, så nu føler jeg, at jeg er mere ligeværdig med mine veninder, og at jeg skal hele vejen op af uddannelsestrappen. Jeg tonser derudaf, fordi jeg er ked af, at jeg har brugt ti år af mit liv på at arbejde i butik, forklarer hun.
En ny helhedsforståelse
Formen på kommunom passer hende rigtig godt. Hun kan godt lide variationen ved at arbejde fire dage om ugen og gå i skole en enkelt dag. På den måde får hun brugt skolen i hverdagen og omvendt.
- Faktisk er en stor del af læringen også, at vi deler eksempler fra vores egen hverdag, når vi har undervisning. Der er enormt meget erfaringsudveksling, og jeg har fået en langt bedre helhedsforståelse for kommunen og forvaltningen, siger Sara Andersen og fortsætter:
- Jeg synes allerede nu, at jeg kan bruge uddannelsen i min hverdag. For eksempel har vi lige taget fat på sagsbehandling – og fordi jeg i hele min elevtid har været i økonomiafdelingen, har jeg faktisk ikke haft noget decideret sagsbehandling i praksis. Vi har lige haft om partshøring og aktindsigt, som er udtryk, man hører meget i kommunen, men jeg vidste faktisk ikke, særlig meget om det. Mit næste fag er organisationspsykologi, det glæder jeg mig meget til, så jeg kan få nogle teknikker til hvordan, man taler med borgerne. På spørgsmålet om hvad hun laver om ti år, svarer hun:
- Om ti år er jeg den nye debitorstyringschef i min afdeling. Det kunne jeg godt tænke mig. Jeg ved endnu ikke, om jeg egner mig som leder, men jeg vil gerne helt til tops, og jeg tænker da, at det er det her, jeg skal resten af mit liv – eller i hvert fald en del år ud i fremtiden.