Det er ideen, vi skal tænde på
Stik næsen frem og stå på tynd is
Nicklas Pape Healy er en af de studerende, som har taget det lærte til sig, og som har indarbejdet værktøjer og viden fra sin uddannelse i sit daglige arbejde. Nicklas arbejder i Børn, Unge og Familier i Syddjurs Kommune, hvor han blandt andet er it-kontaktperson.
Kollegerne kontakter mig med deres it-problemer, og når jeg ser, at flere har samme problem, så kommer det helt af sig selv, at jeg begynder at udvikle nye ideer. Jeg kan simpelthen ikke lade være”, fortæller Nicklas.
Han provokerer og forstyrrer, hvor han kan komme afsted med det og vurderer selv, at nogle kolleger nok synes, at han er lidt for meget. Men hvis man ikke stikker næsen frem, er vedholdende og tør stå på tynd is, så sker der ingenting, og det SKAL der, mener Nicklas. Både fordi det kan gavne og udvikle arbejdspladsen, men også fordi arbejdet bliver så meget sjovere. Niklas er blandt andet med til at arrangere en årlig temadag for hele afdelingen, som er på ca. 140 kolleger. Her giver han los og jonglerer meget bevidst med de forskellige redskaber, han lærte på modulet Den innovative medarbejder. Den kreative platform ved Parallel tænkning, Horisontal tænkning og Innovationsdiamanten.
Plads til at prøve af og plads til at fejle
Nicklas’ engagement og uddannelse er godt i tråd med den overordnede dagsorden i Syddjurs Kommune, hvor leder og medarbejder-grundlaget netop fokuserer på at være innovativ. Her er det bedre at prøve sine ideer af, undersøge hvad der virker, og hvad der ikke virker, og så efter en periode enten rette til eller glemme ideen igen.
Nicklas er klar over, at den tilgang giver ham nogle fordele og nok også flere muligheder end så mange andre har, og de muligheder skal han nok udnytte.
Besøg fra den virkelige verden
Da Nicklas for to år siden gik på Den innovative medarbejder, havde holdet flere gæster, som gav hver deres vinkel på og inspiration til innovation. Nu er det Nicklas, der er gæsten. Han besøger forårsholdet 2017 på Den innovative medarbejder hos COK Aarhus. Mette S. Jakobsen var underviser for Nicklas i 2015, og det er hun også på modulet i 2017.
Det giver bare så meget ekstra at høre og se, hvordan andre kæmper og arbejder. De studerende ser, at det nytter, at den teori, vi sidder med i undervisningslokalet faktisk bruges og gør en forskel ude i virkeligheden. Når det så ovenikøbet er en, som selv var studerende for bare to år siden, så er vi ude i den virkelige verden”, siger Mette S. Jakobsen.
Det nytter
Det er netop for at inspirere og vise, at det nytter, at Nicklas vælger at bruge sin tid sammen med holdet. ”Når man går på Den innovative medarbejder, er man i en givende og sjov udvikling, og den viden og den gejst, man kommer derfra med, må ikke gå tabt. Men det er krævende at holde ved, for man bliver udfordret og skal have mod til at forstyrre chefer og kolleger, og man skal være klar til selv at blive forstyrret”, siger Nicklas. ”Jeg vil gerne sige til holdet; Tænk over, at du har fået en kompetence, som det er vigtigt, at du bruger. Der er behov for folk, som tænker kreativt, og som tør udfordre de normer, vi arbejder under.”
Hvad er jeres muligheder
Nicklas fortæller sin egen historie, samtidig med at han inddrager de studerende. Han deler post its ud og ”varmer op” ved at bede de studerende reflektere over spørgsmålet: Hvad gør/gør ikke en innovativ medarbejder, og kort efter sidder der mange farvede sedler på tavlen. Derefter fokuserer Nicklas på logbogen. Han får de studerende til at reflektere over deres egen arbejdsplads og deres egne muligheder for innovative tiltag og beder dem skrive svarene på tre spørgsmål i deres logbog.
- Hvor og hvordan udvikles innovation os jer?
- Hvem er fortale for innovation os jer?
- Hvad har du gjort for at hæve innovationskulturen i jeres afdeling?
”Mit mål er, at de bruger logbogen også fremadrettet. De skal jævnligt vende tilbage og reflekterer over det, de tidligere har skrevet. Se på, hvad de har gjort sig af tanker og se på, om det passer med der, hvor de står nu.” forklarer Nicklas. Svarerne på spørgsmålet om, hvad de vil bruge det, de lærer om innovation til, spænder fra ”et eller andet på et tidspunkt” til ”er allerede i gang” og ”får 200 ideer om ugen, teorien skal bruges til at styrke disse ideer”. Efter en times tid slutter Nicklas af med at bede om kommentarer på Det gode, Forbedring og Forslag, og igen kommer der mange farvede sedler på tavlen. Nicklas takker for input og vil helt sikkert bruge nogle af kommentarerne, hvis han igen skal holde oplæg om innovation.
Ambitioner for fremtiden
Nicklas afsluttede Kommunomuddannelsen på akademiniveau i december 2016. Men han vil gerne lære mere. Han skal i gang først med en diplomuddannelse og derefter en master, for bliver man først tændt på innovation, kan man ifølge Nicklas Pape Healy aldrig lære nok.