Organisering, design og facilitering af bæredygtige deltagelsesprocesser
- Kursus
å overblik over den deliberative bølge, der nu også har ramt Danmark. Hvad er en borgersamling og et borgerting? Er det noget vi kan bruge i min organisation? Hvordan kommer vi godt i gang med at igangsætte sådan en proces? Hvad skal der til for at organisere en borgersamling? Og hvordan adskiller det sig fra andre borgerinddragelsesformater?
Er du træt af borgerinddragelse, der koster mange ressourcer uden at skabe tilsvarende værdi? Og med den samme gruppe borgere som deltagere – fordi det er svært at rekruttere bredt? Nu har du muligheden for at lære en metode til ambitiøs borgerinddragelse, der er en del af en global trend. Borgersamlinger og borgerting spirer frem over hele verden, og der er pt. gennemført mere end 600 i lande som Canada, Australien, Belgien, Skotland og i de sidste 5 år også i Danmark. Borgersamlinger er en metode, der kan udvikle demokratiet i din kommune eller organisation samtidig med, at der skabes solide, legitime løsninger på svære problemer.
På dette træningsforløb vil du sammen med andre praktikere, blive klædt på til at tage borger- og medlemsinddragelse til et nyt niveau. Du kommer til at lære, hvordan man i praksis arbejder med forpligtende, legitim og repræsentativ inddragelse for at løse de svære sager i din kontekst.
Hvad får du ud af træningsforløbet?
Vi dykker ned i den deliberative værktøjskasse, og giver dig en dyb forståelse af de enkelte redskaber, internationale eksempler, udfordringer og muligheder. Og ikke mindst viden om, hvordan man i praksis gennemfører en borgersamling. Vi deler den praktiske organisatorviden, vi har fået i kraft af de mere end 15 borgersamlinger, vi har gennemført i Danmark. På fire dage vil du få en grundlæggende forståelse for det deliberative demokrati – deltagelsesmodeller, demokratibegreber og feltets vigtigste tendenser og innovationer. Du lærer om borgersamlinger gennem en værktøjskasse med metoder og greb, som klæder dig på til at planlægge, tilrettelægge og gennemføre en borgersamling fra den politiske beslutning, den organisatoriske modning til de endelige anbefalinger.
Læringsmål
En mulighed for at reflektere over hvad deliberativt demokrati er, hvordan samspillet mellem system- og hverdagsdemokrati kan forstås og dermed et nyt sprog for demokratiinnovation, deltagelse og borger- og medlemsinddragelse
Grundlæggende indsigt i hvad en borgersamling og et borgerting er og de internationale OECD standarder for samme
Indsigt i nogle af de bedste internationale og danske eksempler på deliberativt demokrati i praksis og erfaringer fra nogle af de organisationer og beslutningstagere der allerede har igangsat og organiseret borgersamlinger
Overblik over hvordan en borgersamling forløber fra A-Z
Hvad der ligger i rollen som som organisator af en borgersamling og hvordan du som organisator bedst samarbejder med eksterne facilitatorer
Indsigt i forskellen på at facilitere og understøtte borgersamlinger og andre borgerinddragelsesformater
Øget bevidsthed om hvordan man designer professionelle deltagelsesprocesser og et bredere metoderepertoire
Refleksion og ideer til hvordan du kan bruge dit nye repertoirer af demokratiske værktøjer i dit arbejde mere generelt
Kort sagt vil du lære om, hvordan du i praksis kan lave ambitiøs borgerinddragelse, der både løser et konkret, svært problem, skaber tillid til politikere og forvaltning og derudover opbygger den demokratiske kapacitet i din organisation. Der er en god chance for, at du bliver nyforelsket i demokratiet og i den styrke, der ligger i den kollektive intelligens. Samtidig kan du hjælpe din organisation til at blive mere modig og skabe et bedre samspil mellem jer og jeres borgere eller medlemmer.
Træningsforløbet er tilpasset, så det særligt henvender sig til praktikere, som skal eller gerne vil arbejde med borgersamlinger. Du bliver klædt på til arbejdet, men vil også blive en del af et større professionelt netværk af praktikere, som alle enten har eller lige nu arbejder med borgersamlinger i en dansk kontekst.
Forløbet
Modul 1: Forstå borgersamlinger og hvordan de organiseres fra a-til-z
Modul 2: Arbejd konkret med at designe borgersamlingens forløb og de konkrete deltagelsesmetoder
Der vil være en række forberedelsesopgaver før, under og efter modulerne med fokus på at skabe kobling til praksis
Du får en skræddersyet materialesamling med begreber, cases, tips og tricks og modeller
For dig, der arbejder med inddragelse og deltagelse og gerne vil lære om, hvordan man organiserer og faciliterer borgersamlinger i praksis.