Østjysk Ledelsesakademi: Praksisnært med et ekstra tvist
Da Randers, Syddjurs, Norddjurs, Mariagerfjord og Favrskov kommuner i 2009 etablerede Østjysk Ledelsesakademi for at tilbyde lederne den uddannelse, de fik mulighed for ved trepartsforhandlingerne, var der først og fremmest om en praktisk foranstaltning:
”Helt grundlæggende var vi drevet af, at vi ikke kunne lave sådan et tilbud selv. Enten skulle vi bruge de åbne tilbud, der var på markedet, eller også skulle vi gå sammen med nogle andre. For os var det vigtigt at have indflydelse på tilbuddet, og vi ville gerne styre deltagerkredsen, så den var rent kommunal”, fortæller Jan Kallestrup, kommunaldirektør i Favrskov Kommune om årsagen til, at de fem kommuner sammen etablerede Østjysk Ledelsesakademi baseret på Den Offentlige Lederuddannelse.
Flere facetter på ledelse
For Jan Kallestrup er der ingen tvivl om, at Den Offentlige Lederuddannelse og konstellationen omkring Østjysk Ledelsesakademi har givet de fem kommuner et ledelsesløft:
”Lederen bliver løftet, og det gør kvaliteten i ledelsen også. Vi ved godt, at det er hårdt at tage en uddannelse samtidig med, at man passer et arbejde, men jeg mener i høj grad også, at den er en personlig gevinst, der opvejer de ekstra timer og det ekstra slid, det kræver at tage en DOL-uddannelse med et godt resultat”, siger Jan Kallestrup og fortsætter:
”Det samlede resultat er, at vores ledere får et flerfacetteret ledelsesudgangspunkt, og det er vigtigt med de udfordringer, vi står overfor i dag. Verden er i forandring, og vi bliver nødt til at udvikle os. Derfor er det vigtigt, at vi som kommuner kan tilbyde vores ledere en relevant og kvalificeret lederuddannelse”.
Styregruppe sikrer indflydelse og forankring
Indflydelse er ifølge Jan Kallestrup et helt centralt omdrejningspunkt for akademiet. I styregruppen, som består af kommunaldirektørerne fra alle fem kommuner, følges der systematisk op på undervisningens kvalitet og effekt, ligesom man løbende forholder sig til udbuddet af moduler:
”Det er omkring valgfagene, at vi har størst indflydelse, og det er vigtigt, at vi selv kan vælge hvilke valgfag, vi udbyder. Vi har været i situationer, hvor nogle valgfag var så populære, at vi begrænsede pladserne for at få flere valgfag i spil. Og omvendt, hvis et valgfag ikke trækker nok tilmeldinger, laver vi det bare om”, fortæller Jan Kallestrup om styregruppens arbejde og den dynamiske tilgang til uddannelsestilbuddet.
Styregruppen bruges også til at diskutere udfordringer, som går igen på tværs af kommuner:
”Vi har f.eks. haft en fælles udfordring med at sikre den ledelsesmæssige forankring af uddannelsen i vores egne organisationer. Det tog vi op i styregruppen, og her diskuterede vi, hvad vi kunne gøre. Det er jeg sikker på aldrig var sket, hvis vi havde gjort brug af de åbne forløb”.
Praksisnært med et ekstra tvist
Den Offentlige Lederuddannelse blev omdrejningspunktet for Østjysk Ledelsesakademi. Dels fordi de fem kommuner hurtigt erkendte, at der var et behov for udvikle lederne, og dels fordi uddannelsen tilbød et praksisnært perspektiv, som blot blev endnu tydeligere med den lokale kobling:
”Det var vigtigt for os, at uddannelsen kombinerede teori og praksis. Vi er på en gang optaget af den praksisnære ledelsesopgave i dagligdagen og samtidig tror vi på, at arbejdet med den nyeste ledelsesteori bidrager til at give lederne det nødvendige helikopterperspektiv. Det er koblingen mellem teori og praksis, der giver DOL-uddannelsen et ekstra tvist” fortæller Jan Kallestrup.
COK, som er Danmarks største leverandør af Den Offentlige Lederuddannelse, var med til at etablere Østjysk Ledelsesakademi i 2009. Repræsentanter fra COK sidder også med i den styregruppe, der løbende evaluerer og udvikler ledelsesakademiets aktiviteter:
”Vi har haft COK som operatør i alle årene og senest i konsortium med VIA. Det samarbejde er vi rigtig godt tilfredse med – opgaven er grebet seriøst og professionelt an”, fortæller Jan Kallestrup.
Fem attraktive arbejdspladser
For de fem kommuner i Østjysk Ledelsesakademi var det afgørende for beslutningen om at etablere akademiet, at lederuddannelsen havde et rent kommunalt fokus. Samtidig var der et ønske om at blande ledere på tværs af de kommunale sektorer - for at styrke sparring og netværk:
”Vi var også interesseret i at udnytte den fysiske nærhed mellem vores kommuner til at skabe nogle velfungerende netværk. Både under og ikke mindst efter forløbet kan det være en fordel at have nogle sparringspartnere fra andre kommuner”, fortæller Jan Kallestrup.
Den geografiske nærhed vakte i starten lidt bekymring for om ledelsesakademiet ville få nogle ledere til at skifte job til en af de andre kommuner. Det mener Jan Kallestrup dog ikke er et problem:
”Lederne skifter jo alligevel, og så længe de ikke skifter til andre kommuner, er vi glade! Så for os er det helt i orden, at vi bytter ledere med hinanden. Det kan i sig selv være befordrende, hvis man som leder har ambitioner, der ikke kan nås i egen kommune. Så samlet set mener vi, at Østjysk Ledelsesakademi også har været med til at gøre alle de fem kommuner til mere attraktive arbejdspladser”.
Fakta om Østjysk Ledelsesakademi
Østjysk Ledelsesakademi blev etableret i 2009 af Randers, Syddjurs, Norddjurs, Mariagerfjord og Favrskov med COK som konsortiepartner og leverandør af Den Offentlige Lederuddannelse. Siden 2012 har COK leveret lederuddannelse i samarbejde med VIA.
Siden akademiets start i 2009 har 206 ledere gennemført Den Offentlige Lederuddannelse. 522 ledere er i gang med eller har afsluttet grundmodulerne, og 115 ledere er lige nu i gang i gang med grundmoduler eller valgmoduler. 16 ledere skriver speciale og forventes færdige i januar 2018.
Den Offentlige Lederuddannelse er en diplomuddannelse, som består af tre grundmoduler, tre valgmoduler og et speciale – i alt 60 ECTS-point eller et årsværk. Det tager typisk fem år at gennemføre uddannelsen.