Sådan opbygger du et stærkt arbejdsfællesskab
Måske har du prøvet at være med i en projektgruppe, hvor det hele bare kører? Hvor alle arbejder engageret frem mod et fælles mål, er gode til at dele viden og kreative ideer med hinanden, tager ansvar og har mod til at udfordre vanetænkning?
Det kan også være, at du har prøvet det modsatte. Et af den slags projekter, hvor samarbejdet går trægt, og hvor projektmedarbejderne er uengagerede og kritiske overfor selve meningen med projektet?
Ifølge Katrine Brenner, som er chefkonsulent i Komponent (tidl. COK), spiller alle projektdeltagere en meget betydningsfuld rolle i forhold til at sikre et stærkt arbejdsfællesskab. Men som projektleder har du en særlig afgørende rolle for, om dit projekt udvikler sig i den ene eller den anden retning.
Et stærkt arbejdsfællesskab gør hele forskellen
”Arbejdsfællesskabet i en projektgruppe er alfa og omega. Hvis vi står overfor en udfordring, opleves den som meget større, hvis vi oplever, at vi står alene med den. Vi får energi og oplever mindre stress, når vi er en del af et stærkt arbejdsfællesskab, hvor vi kan søge hjælp – og også selv kan hjælpe andre,” siger Katrine Brenner.
Mandag den 1. februar kl. 9.00-10.00 afholder hun et webinar, hvor hun leverer nogle helt konkrete redskaber til, hvordan du som projektleder kan styrke arbejdsfællesskabet i og omkring et projekt.
”Traditionelt ses projektlederen primært som en tovholder, der skal fordele opgaver og holde styr på deadlines. Men projektlederen har også en vigtig – og ofte overset - opgave, som består i at have et ben ind i resten af organisationen. Hun skal bl.a. kunne formidle det større strategiske mål med projektet. Og hun skal sikre, at projektet trækker på den ypperste viden og er ordentligt forankret i organisationens beslutningsveje,” siger Katrine Brenner.
Projektlederens 4 veje til et stærkt arbejdsfællesskab
I webinaret vil Katrine Brenner trække på erfaringer fra sit tidligere omfattende arbejde med arbejdsmiljø og trivsel i Københavns Kommune. I Arbejdsmiljø København har hun været med til at udvikle en model for, hvordan man styrker arbejdsfællesskabet i projektgrupper. På baggrund af modellen har hun fire helt konkrete råd til projektlederen:
#1 Formidl det store ”hvorfor”
Tydeliggør organisationens mål og strategier – og hvordan projektet kobler an til disse mål. Hvis projektmedarbejderne er helt skarpe på, hvorfor projektet overhovedet er vigtigt, bliver de mere motiverede og engagerede. De får lyst til at løbe en ekstra mil for at finde en god løsning.
#2 Tydeliggør den enkeltes rolle og opgaver
Udfold projektmedarbejdernes ansvar, roller, opgaver og ressourcer, så ingen er i tvivl. Vær tydelig og transparent, når der sker ændringer i teamets sammensætning, og hjælp med at prioritere opgaverne undervejs. Det skaber ro og tryghed, at den enkelte projektmedarbejder kender sin egen rolle og forventningerne til, hvad han skal bidrage med.
#3 Skab rammer for et kreativt miljø
Giv plads til faglige drøftelser, udviklende samtaler og skæve idéer. Hvis alle møder er driftsmøder med tætpakkede dagsordener og to-do-lister er der dårligt tid til at forfølge de tanker og idéer, som kan flytte projektet et nyt sted hen. Genbesøg for eksempel jeres analyser løbende og overvej i fællesskab, om de stadig holder, hvis projektets rammer har ændret sig.
#4 Husk det sociale og psykiske fællesskab
Arbejd bevidst med den psykologiske tryghed i gruppen. Det er vigtigt at give sig tid til at starte projektgruppen ordentligt op med nogle sociale aktiviteter, så folk lærer hinanden at kende. Man kan også samles til en fredagsøl af og til eller fejre de små sejre. Hvis man kender hinanden personligt, tør man i højere grad sige sin mening, udfordre hinandens ideer og søge hjælp uden at være bange for at virke dum.
Nødvendige strukturer skal være på plads
Katrine Brenner pointerer, at projektlederen naturligvis ikke kan sikre et stærkt arbejdsfællesskab helt selv. Projektlederen er for eksempel afhængig af, at organisationen har en kompetent ledelse, der har etableret en robust og moden organisation, som er gearet til at arbejde professionelt med projekter.
”Det er vigtigt, at vi får snakket om på arbejdspladsen, hvad et godt arbejdsfællesskab egentlig består af. Der er jo både nogle organisatoriske og formelle strukturer og fællesskaber i form af afdelinger, samarbejdsudvalg og den slags. Der er nogle fællesskaber for faglig udvikling, som ofte går på tværs. Og så er der nogle kollegiale fællesskaber, baseret på personlige relationer. De spiller alle sammen indbyrdes sammen og er med til at påvirke arbejdsfællesskabet i en projektgruppe,” forklarer Katrine Brenner.
Vil du mere i dybden med din rolle som projektleder? Så er et af vores kurser - eller hele projektlederuddannelsen måske noget for dig. Læs mere om dem her nedenfor.
Har du lyst til at deltage i webinaret mandag den 1. februar kl. 9.00-10.00 og lære mere om, hvordan du kan opbygge stærke arbejdsfællesskaber? Så kan du stadig nå at tilmelde dig her:
Den Offentlige Projektlederuddannelse®
Dygtige projektledere er et vigtigt fundament for fortsat udvikling og innovation i den offentlige sektor.
- 03.09 - 07.11.2025
- 03.09 - 13.11.2025
Vil du vide mere?
Katrine Brenner afholder workshops og kurser og rådgiver offentlige organisationer i, hvordan de kan styrke trivsel og samarbejde. Kontakt Katrine Brenner, hvis du har lyst til at høre mere om, hvordan hun kan hjælpe din organisation med at udvikle stærke arbejdsfællesskaber.