NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Sjakbajser på skolebænken

Mange medarbejdere er ledere uden at være bevidste om det og ofte uden de ledelseskompetencer, der er nødvendige. Det betyder, at værdikæden fra topledelsens strategi, vision og målsætning til organisationens yderste led knækker. Det gælder over hele det offentlige spekter, også blandt de mange kommunale entreprenører. Sæt nu fokus på denne oversete ledergruppe, lyder appellen fra næstformand i KEF, Carsten Leth, da vi møder ham og affaldskoordinatoren, Dan Christoffersen, på Materielgården i Roskilde Kommune til en snak om det, at være leder i første række, og om at sende sjakbajser på skolebænken.

Artiklen er oprindeligt bragt i KTC's blad, februar 2016.

Ifølge Carsten Leth, der udover at være næstformand i KEF også er Driftschef, MPO, på Materielgården i Roskilde Kommune, har der ikke hidtil været det nødvendige fokus på at styrke lederkompetencerne hos medarbejdere med lederansvar for, og direkte kontakt med, medarbejderne i organisationens yderste led. Herunder teamledere, sjakbajser og gruppeledere - og koordinatorer, som Dan Christoffersen, der til daglig har ansvaret for et syv mand stort medarbejdersjak. Dan Christoffersen har ikke det formelle personaleansvar, men det er hans vigtige opgave at sikre, at opgaverne bliver fordelt og løst, og ikke mindst at samarbejdet og kommunikationen på holdet fungerer, og denne gruppe er overset i lederkurserne:

- Der har ikke før nu eksisteret et målrettet lederforløb for disse ledere, og det er ikke godt nok, når nu det er dem, der har direkte fat i medarbejderne i hverdagen, udtaler Carsten Leth.

Derfor har KEF og COK udviklet uddannelsesforløbet ’Entreprenørledelse i 1. række’, hvor der dels arbejdes med målgruppens bevidsthed omkring egen lederposition og dels med konkrete ledelsesværktøjer, der kan anvendes i dagligdagen.

- Da vi begyndte uddannelsesforløbet første gang, fandt vi ret hurtigt ud af, at det faktisk ikke er alle, der reelt ser sig selv som leder. Som koordinator leder og fordeler Dan med egne ord bare arbejdet, men der er jo i virkeligheden meget mere i det end som så, udtaler Carsten Leth og uddyber, at det er Dan, der ser medarbejderne i det daglige, og at det er ham, der er lederen i marken, hvis det knirker mellem to medarbejdere, eller der opstår uforudsete udfordringer, som kalder på ledelse her-og-nu. Det kræver både en stærk bevidsthed omkring egen lederrolle, og konkrete ledelseskompetencer, når man, som Dan Christoffersen, har dette særlige ansvar overfor en gruppe medarbejdere i det daglige.

At forløbet henvender sig til ledere i første række, afspejles i en særdeles praksisnær undervisning. Her tales ikke om Teori U eller andre forkromede ledelsesteorier, men om forandringsledelse og om det at være leder sammen med sine medarbejdere. Og så arbejdes der ”hands on” med kommunikationsøvelser i direkte relation til praksis. For Carsten Leth er her-og-nu-anvendeligheden helt afgørende:

- Man får nogle værktøjer, som man kan gå ud og bruge lige med det samme, og når vi for eksempel arbejder med rollespil og kører samtaler, der også kan være vanskelige, så er det helt tydeligt, at der er folk altså på, forklarer Carsten Leth. Den praksisnære undervisning skaber nogle enormt vigtige refleksioner over det at være leder og over, hvad der gør det svært at sidde i den position, have kommandoen over andre og træffe beslutninger, der har indflydelse på medarbejdernes liv i dagligdagen. De håndgribelige øvelser understreger den alvor og skaber nogle væsentlige erkendelser, uddyber Carsten Leth, og Dan Christoffersen istemmer.

For ham personligt har det allerede rykket nogle ting, eksempelvis at være igennem konkrete kommunikationsøvelser forankret i hverdagssituationer:

- Du aner ikke, hvad du kan komme ud for. En medarbejder kan pludselig sidde og græde, en anden kan hidse sig op. Og det er godt at være forberedt på og få den erfaring, fastslår Dan Christoffersen, med henvisning til de virkelighedsnære rollespil, deltagerne har været igennem. Samtidig har det givet stof til eftertanke og inspireret Dan Christoffersen at høre, hvordan andre medarbejdere i lignende lederfunktioner fra andre kommuner håndterer den daglige ledelse. Og det på trods af, at han i starten var en smule skeptisk over for tanken om at skulle på skolebænken, når han nu godt kan lide at arbejde og ikke er vild med at sidde på en stol en hel dag:

- Jeg blev rigtig positivt overrasket over, hvor godt det var. I starten tænkte jeg, at det ikke lige var noget for mig. Jeg følte ikke, at vi havde nogen problemer. Men det har været sjovt at høre, hvad de andre kommuner har at sige, og der er kommet en masse værktøjer ud af det. Fx hvad jeg skal gøre, hvis der opstår en konflikt. Så skal jeg som leder ikke bare fare op i en spids, men tage det stille og roligt og også huske på, at kropssproget er vigtigt, fortæller Dan Christoffersen.

For Carsten Leth betyder det, at det nu ikke kun er driftsledere, formænd og andre entreprenørledere, med 10-20 medarbejdere under sig, der har et længere uddannelsestilbud, men også koordinatorer, sjakbajser og andre på niveauet lige under. Det åbner op for et fælles ledelsessprog, og det er vigtigt, især når man som Dan Christoffersen er én af dem med ledelsesmæssige opgaver, og som medarbejderne læner sig op ad i dagligdagen.

Kontakt