Skolesekretær: Som lille faggruppe er videndeling ekstra vigtigt

Skolesekretærens faglige og personlige udvikling er på dagsordenen, og der er masser af tid til videndeling. Det er ekstra vigtigt, når man er en lille faggruppe, mener Louise Hedegård Jørgensen, som for sjette gang har tilmeldt sig Folkeskolen – den administrative medarbejders faglige og personlige udvikling.

Når COK den 23. september 2019 byder velkommen til Folkeskolen – den administrative medarbejders faglige og personlige udvikling, er det 42. gang, at skolesekretærer fra hele landet samles i Grenaa til tre dage med fokus på administration, faglighed og netværk. 

Louise Hedegaard Jørgensen er skolesekretær på Englystskolen i Vejle Kommune. Hun har netop tilmeldt sig for sjette gang, og hun glæder sig: 

”Jeg kommer igen, fordi det er et godt kursus. Man kommer hjem med ny energi. Og i år har jeg også fået lov at tage min kollega med”, starter hun. 

Louise Hedegård Jørgensen har også erfaret, at forløbet kan tilbyde hende noget, hun ikke finder andre steder: 

"Der er simpelthen for få kurser, som er direkte målrettet skolesekretærer. Jeg kan finde masser af kurser om f.eks. brug af it-systemer, men der er meget få forløb, hvor jeg som skolesekretær kan få noget faglig og personlig udvikling. Men sådan et har jeg nu fundet hos COK", fortæller hun. 

Same same. But different

Folkeskolen – den administrative medarbejders faglige og personlige udvikling er et årligt tilbagevendende forløb med ny og aktuel viden, inspiration og værktøjer til skolesekretærens daglige arbejde. Og selvom titlen, formen og det overordnede formål er det samme år efter år, er indholdet helt nyt.

"Min leder har spurgt, om det er det samme som sidste år, men det er det ikke. Det er vidt forskellige emner. Og fordi vi tager masser af eksempler fra skolerne op til diskussion, får vi hele tiden nye perspektiver på vores arbejde: Hvad gør I hos jer? Hvad gør vi hos os? Hvad er det smarte at gøre?", siger Louise Hedegård Jørgensen. 

At høre andre skolers udfordringer og løsninger på bestemte opgaver er en af de ting, hun glæder sig særlig meget til: 

"Nogle gange tager jeg helt konkrete ting med, f.eks. funktioner i Outlook, planlægningsværktøjer eller lignende. Men det, jeg specielt suger til mig, er viden om, hvad de gør ude på de andre skoler. Både når vi taler om det, som er på dagsordenen, og det, som ikke er. F.eks. kan vi sagtens finde på at vende faglige problemstillinger under aftensmaden, og det får jeg meget ud af", fortæller Louise Hedegård Jørgensen og fortsætter: 

"Skolesekretærerne er jo en lille faggruppe, og vi bliver hurtigt overset. Derfor bliver det ekstra vigtigt, at vi kan mødes med ligesindede, at vi forstår hinanden, og at vi kan dele viden, udfordringer og løsninger med hinanden." 

Workshops, der handler om mig

Forløbet varer tre dage, og programmet er tilrettelagt, så der både er fælles oplæg med fokus på administration, jura og folkeskole, og en række workshoprunder, hvor deltagerne kan vælge emner, der matcher deres behov. 

I år har Louise Hedegård Jørgensen valgt at deltage i workshops om det gode samarbejde i skole- og forældrebestyrelser og skrivebords-LEAN. 

"Workshoprunderne fungerer rigtig godt, for man kan målrettet gå ind og vælge til. I år har jeg valgt to workshops, der handler om mig og min personlige udvikling. Jeg skal høre mere om det gode samarbejde i skole- og forældrebestyrelser, for det er en opgave, vi står med dagligt. Og så har jeg valgt workshoppen om skrivebords-LEAN, hvor jeg håber at få nogle redskaber, der gør dagligdagen nemmere for mig og giver mig bedre overblik over mine arbejdsopgaver", fortæller hun. 

I workshoppen om det gode samarbejde i skole- og forældrebestyrelser sætter vi fokus og gennemgår bl.a. de lovgivningsmæssige rammer for bestyrelsesarbejdet. Workshoppen giver deltagerne redskaber til at tænke sig selv ind i opgaven med at styrke samarbejdet og inddrage forældrene. På workshoppen om skrivebords-LEAN får deltagerne nogle relativt simple greb og en struktureret tilgang, så de kan tilrettelægge arbejdet bedre. 

Deltagerne kan også vælge en workshop om budget og styring af lønbudgettet og en workshop med fokus på at analysere, redesigne og evt. automatisere arbejdsgange. Og så er der tre række fælles oplæg med fokus på: 

•    Aula anno 2019: Status og Aula som udviklingsplatform i folkeskolen
•    Magtanvendelse i skolen – hvad kan vi, og hvad må vi? 
•    At arbejde med forældre som borgere: Hvad skal der til? 

Vært kender vores virkelighed

Værten i løbet af de tre dage hedder Claudia Grassi Ahlburg. Hun er studievejleder på Kommunomuddannelsen hos COK, men i tre dage i september overlader hun vejledningen til sine kollegaer for at guide deltagerne på Folkeskolen – den administrative medarbejders faglige og personlige udvikling godt igennem programmet. Claudia har selv en baggrund som skolesekretær, så hun kender deltagernes opgaver og arbejdsvilkår. Det er et stort plus, mener Louise Hedegård Jørgensen: 

”Claudia er smadderdygtig. Det er dejligt, at det ikke er en tilfældig person. Hun kender vores virkelighed og det, vi sidder med, så hun kan være med til at sætte tonen dreje debatten i den rigtige retning. Det betyder virkelig noget for mig", afslutter Louise Hedegård Jørgensen. 

Styrk din faglige og personlige udvikling

Er du skolesekretær? Og har du lyst til at være med, når vi over tre dage sætter fokus på din faglige og personlige udvikling? Så kom med i Grenaa den 23.-25. september. Forløbet koster 7.995 kr. inkl. overnatning – læs mere og tilmeld dig her
 

Folkeskolen - den administrative medarbejders faglige og personlige udvikling

Ved siden af læreren, skoleledere og forældrene står skolesekretæren - og udgør et fundament på skolen! Ses vi i Middelfart i efteråret 2024?

Se detaljer
Gem som favorit
Dato
  • 10.09 - 12.09.2024
Lokation Middelfart