NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Sundhedskommunomen kan bruges i praksis

Efter 13 år på intensiv var lægesekretær Mette Raahauge fra Aalborg Universitetshospital klar til, at der skulle ske noget nyt. Det nye blev en Sundhedskommunomuddannelse – med en uventet forfremmelse oveni – og det har hun ikke fortrudt.

I foråret 2016 begyndte Mette Raahauge, der i dag er ledende lægesekretær ved Anæstesi og Intensiv Afdeling, Aalborg Universitetshospital Syd, på uddannelsens som Sundhedskommunom og blot to et halv år senere kunne hun aflevere sit afgangsprojekt. Og selvom hendes arbejdsopgaver ændrede sig undervejs i studiet, har hun hele tiden været opmærksom på at omsætte det, hun fik med sig fra uddannelsen, til sin daglige praksis.

– Midt under uddannelsen blev jeg tilbudt stillingen som ledende lægesekretær, men det har bestemt ikke ændret på, at Sundhedskommunom var det rigtige for mig. Jeg synes, jeg bruger uddannelsen hele tiden i mit daglige arbejde, der er faktisk ikke et tidspunkt i løbet af en dag, hvor jeg ikke har noget af det, jeg lærte på uddannelsen, i baghovedet, siger Mette Raahauge.

Mette Raahauge måtte søge tre gange, inden hun fik bevilliget sin Sundhedskommunom. Til gengæld stod ledelsen klar til at bakke op om hendes uddannelse, da hun først kom afsted, og det har ifølge Mette Raahauge haft uvurderlig betydning for, at hun har kunnet integrere uddannelsen med jobbet på Anæstesi og Intensiv Afdeling.

– Hele vejen igennem uddannelsen har ledelsen været super imødekommende og klar til at prøve nogle af de idéer af, som jeg havde med mig hjem fra studiet. Den tilgang har jeg selv taget til mig i min nuværende stilling, hvor jeg faktisk selv har en medarbejder på uddannelsen lige nu og en anden, der skal afsted til februar. Her beder jeg dem om at komme hjem og delagtiggøre os andre i alt det gode, de lærer, for der er ikke noget mere demotiverende end ikke at få lov at bruge det, du lærer, siger Mette Raahauge.

Nye opgaver til lægesekretærerne

Som supplement til Sundhedskommunomuddannelsens obligatoriske moduler valgte Mette Raahauge at tage de to valgmoduler Den innovative medarbejder og Projekter – styring og ledelse.

– Selvom jeg ikke valgte det ledelsesmodul, som også udbydes på Sundhedskommunom, så har jeg kunnet bruge rigtig mange af de ting, jeg lærte i jobbet som ledende lægesekretær. Min viden om projektledelse bruger jeg f.eks. hver gang, at vi har nye tiltag, der skal implementeres, for i stedet for, at det altid er læger og sygeplejersker, der sidder for bordenden i den slags projekter, så kan det lige så godt være en lægesekretær. Og det har det ofte været her hos os, lige siden jeg var afsted på uddannelsen, siger Mette Raahauge.

I sit afgangsprojekt arbejde Mette Raahauge og en medstuderende med en fusion af to afdelinger på det kommende Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU). Også i afgangsprojektet var det nemlig vigtigt for Mette Raahauge, at koblingen mellem uddannelse og arbejde gav mest mulig mening.

– Vores projekt er blevet en del af den fusion, der er i gang i dag, og det er jeg rigtig glad for. Det har nemlig været super vigtigt for mig at arbejde med noget, der kan bruges i praksis, for på den måde giver uddannelsen simpelthen så meget mening, siger Mette Raahauge.

Selvom Mette Raahauge er glad for sin Sundhedskommunom, lægger hun ikke skjul på, at det til tider var hårdt at balancere en uddannelse med fuldtidsarbejde og familieliv.

– Jeg vil til enhver tid anbefale andre at tage en Sundhedskommunom, men man skal være klar over, at det også er hårdt arbejde. Det har indimellem været rigtig udfordrende, men så længe at uddannelsen er så givende, så er det det værd. Her er det nok vigtigt også at sænke barren en smule, for selvom vi som lægesekretærer altid gerne vil være de dygtigste og kun er tilfreds med 12, så handler det bare ikke om karakterer, men om, hvad du tager med dig hjem fra din uddannelse. Hold fokus på, hvad du får ud af uddannelsen, og sørg for at få din nye viden omsat i organisationen, alt andet er simpelthen for dumt, siger Mette Raahauge.