Se videoerne: Få inspiration til arbejdet med handleplaner
København, Randers, Aalborg og Aarhus kommuner har siden 2017 udviklet og afprøvet en række metoder til at samarbejde med borgerne om handleplaner efter servicelovens § 141.
Udviklingsarbejdet, som er støttet af VELUX FONDEN, har resulteret i en ændret praksis i de fire kommuner. Nu udarbejdes handleplanerne i langt højere grad sammen med borgerne og afspejler deres liv og drømme.
Komponent (tidl. COK) og VIVE har fulgt arbejdet i de fire kommuner og har på den baggrund bl.a. udarbejdet et inspirationshæfte, hvor andre kommuner kan finde inspiration til arbejdet med borgernes liv og drømme i handleplaner.
Vi har også udarbejdet fire videoer, som giver dig indblik i de metoder og tilgange, som anvendes i Aalborg, København, Randers og Aarhus.
Drømmeværksteder
Aalborg Kommune har arbejdet med udvikling, afprøvning og forskning i brugen af drømmeværksteder til at understøtte, at borgeren kan finde frem til og formidle de håb og drømme om fremtiden, som er vigtige for borgeren, og som derfor skal indgå i samarbejdet med kommunens fagpersoner.
Læs mere om Aalborg Kommunes drømmeværksteder her >>
Medborgerskabsfortællingen
Medborgskabsfortællingen er udviklet af Københavns Kommune for og med borgerne. Samtale- og procesværktøjet bidrager til at fremme borgerens selvstændighed og selvindsigt og sætter samtidig rammen om processerne i opfølgningssamtaler mellem borger, sagsbehandler og pædagogiske medarbejdere i botilbud.
Læs mere om Københavns Kommunes Medborgerskabsfortællingen her >>
Visuel handleplan
Randers Kommune har i samarbejde med borgerne udviklet en visuel handleplansmodel, som indeholder konkrete metoder og redskaber, der understøtter samarbejdet med borgerne om at finde frem til de håb og drømme, de ønsker at forfølge. Randers har også udviklet inspirationsforløb og uddannet borgerguider, som kan støtte borgerne i arbejdet med handleplanerne.
Læs mere om Randers Kommunes visuelle handleplan her >>
Projekt Livsmester
Processerne i handleplansarbejdet er blevet udviklet, så de i højere grad styrker borgernes potentiale for udvikling i Aarhus Kommune. Aktionslæringsforløb, handleplansforløb med øvebane, visuelle dialogredskaber, medborgerguider og livsmestermidler er de bærende dele i projektet, som har fået navnet Livsmester.
Læs mere om Livsmester i Aarhus Kommune her >>
Vil du vide mere?
Hvis du vil høre mere om projektet, eller du er nysgerrig på, hvordan vi kan understøtte udviklingen af faglige metoder, der skaber en ny og bedre praksis, er du velkommen til at kontakte mig.