NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Stærk uddannelse og styrket transfer gennem tæt samarbejde

Et flerårigt samarbejde mellem en intern og en ekstern konsulent styrker både udbredelsen af proceskompetencer og transfer mellem teori og praksis hos Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune. Og det langvarige samarbejde har flere fordele.

Siden 2015 har Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune og COK arbejdet sammen om at klæde interne konsulenter og ledere på med de proceskompetencer, der i stadig højere grad bliver vigtige i løsningen af kerneopgaven. Det langvarige samarbejde har efterhånden strakt sig over tre hold på den interne proceskonsulentuddannelse samt et skræddersyet forløb for ledere og har dermed udviklet sig til noget, der mere ligner et partnerskab fremfor en klassisk bestiller-udfører-model. Og netop den måde at samarbejde på kan have mange fordele, det fortæller Karina Lykke Sommer-Gleerup, der er HR udviklingskonsulent ved Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune. 

– John (chefkonsulent i COK, red.),  kommer med ekspertviden, stærke undervisningskompetencer og nogle forstyrrelser udefra, som har været gode at få på banen hos os. Som intern konsulent har jeg til gengæld fingeren på pulsen i forhold til, hvad vores deltagere har brug for, hvad de tumler med, og hvordan vi skruer uddannelsen sammen, så den passer til både opgaveløsningen og kulturen her hos os, siger Karina Lykke Sommer-Gleerup og fortsætter:

– Det langvarige samarbejde gør det muligt hele tiden at bruge den feedback, vi får fra deltagerne på vores forløb, og så snakker vi om, hvordan vi kan indarbejde de nye input til næste gang. Og det har været rigtig stærkt, siger Karina Lykke Sommer-Gleerup, der også oplever, at den langvarige relation gør noget godt for implementeringen af den nye viden i dagligdagens opgaver.

– For mig som intern konsulent bliver det jo langt lettere at støtte op omkring forankringen i praksis, fordi både før-, under- og efterprocessen bliver gevaldigt styrket. Vi har været meget optagede af, hvordan vi skaber transfer og gavner løsningen af kerneopgaven, og selvom det her helt sikkert kræver mere tid og flere ressourcer, end hvis vi blot havde hevet en ekstern konsulent ind fra højre, så er jeg sikker på, at vi får en rigtig god effekt ud af den indsats, vi lægger i samarbejdet, siger Karina Lykke Sommer-Gleerup.

John Møldrup, der er chefkonsulent i COK, oplever, at flere og flere kommuner kan se fordelene i at udvikle langvarige og stærke samarbejdsrelationer med deres udbydere af f.eks. kompetenceudvikling.

– Vores samarbejde med Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune er på mange måder et forbilledligt eksempel på, at eksterne konsulenter kan noget, som interne ikke får lov til, mens de interne konsulenter har adgang til noget viden, som vi eksterne ikke kommer i nærheden af. Eksempelvis opfanger Karina vigtige informationer, når hun selv står med undervisningen på de træningsdage, vi har lagt ind mellem modulerne, og den viden bruger vi aktivt til at gøre undervisningen både bedre og mere relevant for deltagerne, siger John Møldrup og fortsætter:

– I en mere klassisk bestiller-udfører-model ville kommunen have ansvaret for at klæde mig på, jeg skulle så levere en ydelse, og så var det igen deres ansvar at få den nye viden til at leve i praksis. Her deler vi ansvaret hele vejen igennem og tilpasser løbende, hvis noget ikke har den effekt, vi ønsker, siger John Møldrup, der heller ikke er blind for, at denne måde at samarbejde på kræver nogle ressourcer hos begge parter.

– Jeg vil sige, at den her type af samarbejde er både langt mere bøvlet og langt mere værdiskabende. Den helt store gevinst er, at vi hele tiden har fingeren på pulsen i forhold til, om deltagerne kan bruge deres nye viden i praksis, og hvis de ikke kan, hvad vi så kan gøre for, at de kommer til det. Derfor lærer jeg også en hel masse af det her, så det er meget, meget spændende, siger John Møldrup.

Også Karina Lykke Sommer-Gleerup peger på samarbejdets fleksible natur som en af de helt store styrker.

– Overordnet set har jeg oplevet samarbejdet som utroligt respektfuldt og velfungerende. Vi får rigtig gode tilbagemeldingerne på uddannelsen i forhold til, at den er enormt konkret og fyldt med hands on værtøjer. At vi designer uddannelsen sammen og begge to står som undervisere, vidner også om, at samarbejdet tør bevæge sig ad nye veje og udvikler sig i overensstemmelse med de tilbagemeldinger, vi løbende får fra deltagerne. Og det giver simpelthen rigtig god mening, siger Karina Lykke Sommer-Glerup.

Kontakt

Vil du høre mere om samarbejdet eller mulighederne for et skræddersyet forløb til din kommune, er du altid velkommen til at kontakte os.